Merkez Bankası'ndan yeni döviz hamlesi: Bankaların alım limiti düşürüldü

Okuma Süresi: 1 Dakika
Merkez Bankası'ndan yeni döviz hamlesi: Bankaların alım limiti düşürüldü
Doviz.com
18.05.2023 10:43

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz talebini azaltmaya yönelik yeni bir adım atarak, bankaların günlük döviz alım limitini yüzde 25 oranında düşürdü.

NTV’nin aktardığına göre, Merkez Bankası sözlü talimatla, bankaların günlük döviz alım limitini yüzde 25 oranında düşürdü.

İlgili haberde ayrıca bankalardan firmaların acil olmayan döviz talebinin TL uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmesi işlemlerine yönlendirilmesinin istendiği paylaşıldı.

Son olarak, kur korumalı mevduat hesaplarında vade sonunun gelmesi itibarıyla döviz talebi de ülke genelinde artış göstermişti.

Merkez Bankası'nın adımları ise finans piyasaları tarafından bu talebi durdurma çabası olarak değerlendirildi.

Merkez Bankası'nın artan döviz kurlarına yönelik diğer hamleleri

Merkez Bankası döviz kurlarına olan talebi azaltmak için yaptığı bu son hamle öncesinde kurumsal döviz satışını kısıtlayan bir karar almıştı.

Buna göre TCMB, dövizden TL'ye ek dönüşüm yükümlülüğü gerçek kişiler için yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılırken, 28 Temmuz sonra bu oranın yüzde 30'a yükseleceğini duyurmuştu.

Ayrıca menkul kıymet tesisi uygulamasının kapsamı da genişletilmiş, nakit avans ve kuyum harcamaları da bu kapsama dahil edilmişti.

Tıklayın: Kerim Rota yanıtladı: Merkez Bankası’nın yeni kararları neye işaret ediyor?

REKLAMI KAPAT X