Merkez Bankası’nın faiz kararı ne zaman açıklanacak, beklentiler ne yönde?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası’nın faiz kararı ne zaman açıklanacak, beklentiler ne yönde?
Doviz.com
12.03.2024 13:05

Beklentileri aşan şubat ayı enflasyon rakamlarının ardından yabancı kurumlardan da faiz artışı beklentileri gelmeye başladı. İşte Merkez Bankası’nın faiz patikasına ilişkin son tahminler..

Deutsche Bank analistlerinin dün paylaştığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın mart ayında 500 baz puanlık faiz artırmasının ‘yüksek ihtimal’ olduğu belirtilerek, faizlerin yüzde 45’ten yüzde 50’ye çıkabileceği öngörülmüştü.

İlgili raporda, yaklaşmakta olan yerel seçimlerin belirsizlik oluşturduğunu da belirten analistler, TCMB’nin yıl sonunda ise politika faizini yüzde 45 seviyesinde tutabileceğini öngörmüştü.

İLGİLİ ANALİZ Dolarda yeni zirve: Geçmiş 4 yerel seçim döneminde dolar kurunun performansı 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerin dolar kuru üzerindeki olası etkilerini görmek için geçtiğimiz dört yerel seçim döneminde dolar/TL’nin hareketlerini mercek altına aldık.

Bank of America ekonomistleri ise son paylaştıkları notta, nisan ayında TCMB'den 300-500 baz puanlık faiz artışı beklediklerini açıkladı.

Aralarında Zümrüt İmamoğlu’nun da bulunduğu Bank of America ekonomistleri, yayımladıkları araştırma raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın nisan ayında 300-500 baz puanlık faiz artırma ihtimali olduğunu belirterek, ilave faiz artışlarının şu aşamada baz senaryoları olmadığını aktardı.

Analistler ayrıca TCMB’nin seçtiği patika ne olursa olsun, ikinci yarıda Türk varlıklarında “iyimser olmak için alan olduğunu” paylaştı.

Analistler, konuyla ilgili araştırma notunda, "Bu yılın 2. yarısında Türk varlıklarında iyimser olmak için alan olduğunu düşünüyoruz. Nisan ayı toplantısında TCMB'nin 300-500 baz puan faiz artırma olasılığı bulunuyor. Bu baz senaryomuz değil ve bu artış mart ayı enflasyon verisine bağlı olacaktır. Faiz artırımı olması durumunda sermaye girişleri 2. çeyrekte yeniden başlayabilir" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ ANALİZ Yüksek faiz hangi sektör ve hisseleri daha çok etkiliyor? TCMB Başkanı Fatih Karahan yönetimindeki ilk PPK toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Piyasalar faizlerin yüzde 45  seviyesinde sabit bırakılmasını bekliyor. Peki, yüksek faiz hangi sektör ve hisseleri daha çok etkiliyor? İşte detaylar..

Merkez Bankası’nın mart ayına ilişkin faiz kararı ne zaman açıklanacak? 

Yılın ilk iki toplantısını geride bırakan Merkez Bankası, üçüncü PPK toplantısını mart ayının son günlerinde gerçekleştirecek. 

Buna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ayki faiz toplantısı 21 Mart 2024 tarihinde yapılacak. Toplantının hemen ardından, PPK kararı, kısa gerekçesi ile birlikte Merkez Bankası web sitesinde yayımlanacak.

Yıl sonuna yönelik faiz, dolar ve enflasyon beklentisi ne yönde?

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nde, yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) artış beklentisi yüzde 42,96, gelecek 12 ay sonundaki TÜFE beklentisi ise yüzde 37,78 olarak belirlenmişti.

Ankette yıl sonu dolar/TL tahmini 40,02 olarak belirlenirken, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 39,46 TL iken, bu anket döneminde 40,64TL olarak gerçekleşmişti.

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de son ankette yüzde 45 seviyesine çıkmıştı.

Merkez Bankası’nın mart ayı toplantısı öncesindeki son anketinin sonuçları ise bu hafta cuma günü paylaşılacak. Yatırımcılar da anketten, şubat ayında beklentileri aşan enflasyon rakamları sonrasında tahminlerin ne yönde değiştiğini görme fırsatı bulacak.

İLGİLİ HABER Getiri yarışı kızıştı: Borsa, altın ve dolarda beklenti ne yönde? Yerel seçimlere üç hafta kala yatırımcıların aklındaki en kritik soru, bu dönemde hangi enstrümanın seçilmesi gerektiği. İşte uzmanların borsa, altın ve dolara ilişkin tahminleri..
REKLAMI KAPAT X