Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde Dolar/TL'de yatay seyir hakim

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde Dolar/TL'de yatay seyir hakim
Doviz.com
23.03.2023 12:31

ABD Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar endeksindeki gerileme hızlanırken, dolar/TL’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde yatay bir seyir hakim oldu.

Yurt içinde bugünün en önemli gelişmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bugün TSİ 14:00’da açıklayacağı faiz kararı olacak.

TCMB son olarak küresel çapta merkez bankalarının agresif faiz artışlarına gittiği bir dönemde faiz indirimi politikasına yönelmişti. Merkez Bankası şubat ayında ise faizleri 50 baz puan indirerek yüzde 8,5 seviyesine çekmişti.

Son dönemde para politikası kararları dışında ayrıca Merkez Bankası, ekonomistler tarafından döviz kurunu dengelemek için attığı adımlar sebebiyle de sıklıkla eleştirilmeye başlandı. Bu sebeple bugünkü faiz kararının önemi daha da fazla artarken, piyasaların faiz kararına ilişkin genel beklentisi ise bu gelişmelerin ortasında faizlerin sabit bırakılması yönünde oldu.

Yurt dışı piyasalarda ise dolar endeksindeki değer kayıplarının Fed’in faiz kararı sonrasında derinleştiği görüldü.

Buna göre çarşamba günü, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını beklentilere uygun şekilde 25 baz puan artırdığı ve bu kararı 11 üyenin oy birliği ile aldığı görüldü.

Faiz kararının ardından FOMC üyelerinin açıklamalarında ise daha önce kullanılan şahin söylemler yerine daha güvercin açıklamalar gerçekleştirildi.

NatWest Markets G10 FX stratejisti Brian Daingerfield ise Fed'in tonundaki değişimin, piyasaların güçlü ekonomik verilerin faizleri yükselttiği endişesine geri dönme olasılığını azalttığını söyledi.

Daingerfield konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Döviz perspektifinden bakıldığında, Fed döngüsünde faiz tavanın açıkça aşağı indiğini görüyoruz. Bunun doların daha fazla zayıflamasına yol açabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Bu gelişmelerin ardından dolar endeksi perşembe günü de %0,27 düşerek, 6 gün ile Eylül 2021'den bu yana en uzun düşüş serisini yaşadı.

Bu düşüşte etkili olan bir diğer önemli gelişme ise ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın çarşamba günü Kongre'ye banka mevduat sigortasını genişletmeyi düşünmediğini söylemesi oldu. Bu gelişme bankacılık krizine yönelik endişeleri artırırken dolar endeksinin ise değer kaybını hızlandırdı.

REKLAMI KAPAT X