Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar kurunda son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar kurunda son durum
Doviz.com
22.09.2023 10:39

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 30'a çıkarma kararı sonrasında dolar kurundaki ılımlı yükseliş sürüyor. İşte TCMB’nin kritik faiz kararı sonrasında para piyasalarında son durum..

Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışı yapması sonrası dolar kuru haftanın son işlem gününe 27,13 TL'den başladı. Euro kuru ise ilk saatlerde 28,92 TL'den fiyatlandı.

Dolar/TL işlemlerin devamında yukarı yönlü ivmelenmesini sürdürerek 27,15 seviyesine çıkarken, euro/TL ise kazançlarını geri verdi ve 28,90 seviyesinden işlem gördü.

Dolar kuru cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun yapıldığı 28 Mayıs'tan önce 19,97 seviyesinde iken, euro kuru ise 28 Mayıs'ta 21,37 TL'den işlem görüyordu.

Tüketici enflasyonunun yüzde 60’a yaklaşması ve yılın geri kalanında yüksek seyretmesinin beklenmesiyle birlikte TCMB ise sıkılaştırma dozunu geçen ay 750 baz puan artırmıştı. Dün ise Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki PPK, faiz artışlarında dördüncü fazı tamamladı ve faizleri 500 baz puan yükseltti. Son artışla birlikte Erkan yönetiminde TCMB, toplam 2 bin 150 baz puan faiz artırmış oldu.

Yurt içi piyasalarda haftanın en önemli gelişmesi olarak görülen TCMB'nin faiz kararı sonrası paylaşılan karar metninde ise önceki metinlere göre majör bir değişim görülmedi ancak aylık bazda bakıldığında enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı, 2024 yılında dezenflasyon sürecine girileceği, TL cinsi varlıklara ise gerek yurt içi gerekse de yurt dışından talebin artmaya başladığı ifade edildi.

İLGİLİ HABER TCMB, faiz kararının ardından PPK karar metnini yayımladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizleri beklentilere uygun şekilde yüzde 30 seviyesine çıkardıktan sonra PPK toplantısına yönelik karar metnini yayımladı.

TCMB'nin geçen ay KKM büyüklüğünün azaltılması için bankalara hedef belirlemesinin ardından mevduat için verilen azami faiz 10 puandan fazla artış kaydetmişti. Piyasalarda ise TL mevduata yönlendiren yeni adımların ve faiz artışlarının KKM üzerindeki etkileri izlenmeye devam edilmişti.

Buna göre 15 Eylül ile biten haftada KKM hesapları 3,306 trilyon TL’ye gerilerken, Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki düşüş serisi de dördüncü haftaya taşındı.

İLGİLİ HABER KKM hesapları aralıksız dört hafta geriledi Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki düşüş serisi dördüncü haftaya taşındı. Böylelikle 15 Eylül ile biten haftada KKM hesapları 3,306 trilyon TL’ye geriledi.

Tüketici güveninde toparlanma

Öte yandan TÜİK, 91 seviyesinin üzerine kadar yükseldikten sonra sert bir düşüş kaydeden Tüketici Güven Endeksi’nin %5,1 artışla 71,5 seviyesine çıktığını açıkladı. Böylece üç aydır düşüş kaydederek 14 ayın dibini gören endeks, eylülde yeniden yükselişe geçmiş oldu.

https://static.doviz.com/images/content/1695280544.jpg

Kaynak: TÜİK

Ancak, son toparlanmaya karşın endeks hala mayıs ayındaki zirvesinin yaklaşık %21,5 altında bulunuyor.

İLGİLİ HABER Ekonomistler faiz kararını nasıl değerlendirdi? Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 30'a yükseltmesi sonrası ekonomistler kararı değerlendirdi. Peki, ekonomistlerin faiz kararına ilişkin ilk yorumları nasıl oldu? İşte detaylar...
REKLAMI KAPAT X