Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından para piyasaları

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından para piyasaları
Doviz.com
27.10.2023 10:23

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 35'e çıkarması sonrasında haftanın son işlem gününde dolar kuru ılımlı yükselişini sürdürerek, rekor tazeledi. İşte TCMB’nin kritik faiz kararı sonrasında para piyasalarında son durum..

Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışı sonrası dolar kuru haftanın son işlem gününe Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte uluslararası piyasalarda zirve seviyesini 28,54 TL'ye yükselterek başladı. Saat 10.15 itibarıyla ise bir önceki güne göre yüzde 0,05 yükselişle 28,17 TL seviyesinden işlem gördü.

Euro kuru ise sığ piyasada 30,21 TL'ye kadar yükseldikten sonra şu dakikalarda yüzde 0,01 artışla 29,77 TL seviyesinden fiyatlanıyor. İngiliz sterlini ise aynı dakikalarda 34,17 TL'den işlem görüyor.

Öte yandan dolar endeksi yüzde 0,02 oranında artışla 106,46 seviyesinden, euro/dolar paritesi ise yüzde 0,04 düşüşle 1,0558 seviyesinden fiyatlanıyor.

Yurt içi piyasalarda haftanın en önemli gelişmesi, dün açıklanan faiz kararıydı. Buna göre TCMB, politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 35 seviyesine çıkardı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası ekim ayına ilişkin faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının beşincisini atarak ekim ayında faiz artırım döngüsünü sürdürme kararı aldı.

TCMB'nin faiz kararı sonrası paylaşılan karar metninde ise önceki metinlere göre bazı değişiklikler yapıldı.

Buna göre Özlem Derici Şengül, bu değişikliklere atıfta bulunarak, “Enflasyon Raporu'nda tahmin aralığının üst sınırı ortaya alınacak şekilde tüm patikada bir yukarı hareket ve gelecek yıl sonu enflasyon beklentisinin %40'a yükseldiğini görebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Şengül, karar metnindeki değişimleri ise sosyal medya hesabından şöyle aktardı:

Kaynak: Özlem Derici Şengül - X

İLGİLİ HABER Yabancılar TCMB'nin faiz kararına ilişkin ne söyledi? Yabancı ekonomistler, TCMB'nin faiz kararının enflasyonla mücadeledeki kararlılığı yansıttığını belirterek, parasal sıkılaştırmanın etkilerinin ise hemen görülmeyeceğini söyledi.

TL'ye geçişi ve krediye erişimi kolaylaştırma hedefi

Öte yandan TCMB, faiz kararının ardından TL'ye geçişi ve krediye erişimi kolaylaştıracak yeni adımlar attı.

Buna göre gerçek kişiler için daha önce aylık yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltilen TL payı artış hedefi, aylık yüzde 3,5'e çıkarıldı.

Ayrıca, standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı amaçlayan TL payı artış hedefi, menkul kıymet uygulamasından çıkarılarak bankaların yabancı para mevduat için tesis ettikleri zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınması uygulamasına eklendi.

İLGİLİ HABER Merkez'den TL'ye geçişi ve krediye erişimi kolaylaştıracak yeni adımlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dünkü faiz kararının ardından Türk Lirası’na (TL) geçişi özendirecek yeni adımlarla birlikte sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi.

Sadeleşme adımları kapsamında kur korumalı hesapların yenilenmesi veya TL'ye geçişine ilişkin menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırılarak döviz dönüşümlü kur korumalı hesapların kademeli azaltılması hedefinin de komisyon uygulamasında daha etkin bir şekilde yönetileceği bildirildi. 

KKM’den çıkış için atılan adımların etkisi ise piyasa üzerinde de oldukça net görülmeye başlandı. Buna göre Kur korumalı mevduat hacminin geçen hafta 85,5 milyar TL'lik rekor bir düşüş kaydettiği görüldü.

Böylece KKM hacmi 3 trilyon 70 milyar TL’ye gerilerken, KKM’de son üç haftalık düşüş ise 232 milyar TL’ye yükseldi.

Kaynak: Bloomberg HT

İLGİLİ HABER KKM'den çıkan para nereye gider? Sektör temsilcileri yorumladı Dün KKM'ye yönelik asgari faiz uygulamasının kaldırıldığının açıklanmasının ardından piyasalar bu kararın etkilerini ve KKM'den çıkan paranın nereye gidebileceğini merak etmeye başladı. Sektör temsilcileri de kararın olasını etkilerini değerlendirdi.
REKLAMI KAPAT X