Merkez Bankası rezervlerinde yeni rekor bekleniyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası rezervlerinde yeni rekor bekleniyor
Doviz.com
05.12.2023 11:07

Bankacıların hesaplamalarına göre Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervlerinin 140 milyar doları aşarak yeni bir rekor kırması bekleniyor.

Reuters’a bilgi veren beş bankacı, 24 Kasım ile biten haftada 136,5 milyar dolar olarak açıklanan TCMB toplam rezervlerinin geçen hafta 3,5-3,8 milyar dolar arttığını hesapladı.

Böylelikle rezerv satışlarına seçim sonrası son verilmesinin ardından rezervlerde başlayan yükseliş ivmesi, hazirandan bugüne ivme kazanarak tarihi seviyelere ulaştı.

İlgili veriler ise TCMB analitik bilanço verilerinden ve öncü göstergelerden hesaplandı. Ancak TCMB, hesaplanan rezerv verisine ilişkin yorum yapmadı.

Merkez Bankası resmi verilerini ise perşembe günü saat 14.30’da açıklayacak.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların zirvesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 24 Kasım haftasında 136 milyar 493 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

KKM’den adım adım çıkış

Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayımlanan habere göre ise ekonomi yönetiminin kur korumalı mevduattan çıkış stratejisi kapsamında, eylül sonunda önce TL kaynaklı ardından geçen hafta döviz dönüşlü hesaplarda asgari faiz zorunluluğunu kaldırmasıyla birlikte KKM faizi oranlarında düşüş gözleniyor.

Bu kapsamda bankacılık sektöründe TL kaynaklı KKM faizleri kamuda yüzde 20’nin altına gerilerken, özel bankalarda ise yüzde 12’ye kadar inmiş bulunuyor.

Öte yandan Merkez Bankası, geçen hafta döviz dönüşlü KKM’de de faiz üst sınırını kaldırmış ancak politika faizinin yüzde 85’inden az olamayacağını duyurmuştu. Bu kapsamda DDM faizinin de yüzde 34’te sabit kalması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz ise KKM’ye yönelik son açıklamasında, KKM’yi ani bir şekilde bitirme perspektifleri olmadığının altını çizerek şunları kaydetmişti:

“Kur korumalı mevduat, uygulamaya girdiği gün için ihtiyaçtı. O günlerde devreye girmeseydi üstlendiğimiz maliyet daha yüksek olabilirdi. Geçici bir adım olarak görüldü ve o konuda kanuni düzenleme de geçici yapıldı. Aşamalı bir şekilde buradan çıkıyoruz. Bunu da döviz kuru piyasasında sorun yaratmadan yapıyoruz. Ani bir şekilde kur korumalı mevduatı bitirme gibi bir perspektifimiz yok.”

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan asgari ücret ve KKM açıklaması Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücrete bu yıl yapılan zammın enflasyonun çok üzerinde olduğunu belirtmesinin ardından KKM'yi ani bir şekilde bitirme perspektifleri olmadığını söyledi.

KKM’nin güç kaybettği bir dönemde standart TL mevduat faizleri ise yüzde 46 üzerindeki seyrini sürdürdü.

TCMB verilerine göre 24 Kasım haftası itibarıyla ortalama ticari kredi faizi yüzde 52,19 seviyesine çıktı. Böylelikle ticari kredi faizlerinde 2002'den bu yana en yüksek seviye kaydedildi.

İLGİLİ HABER Ticari kredi faizi son 21 yılın zirvesine çıktı TCMB verilerine göre 24 Kasım haftası itibarıyla ortalama ticari kredi faizi yüzde 52,19 ile son 21 yılın en yüksek seviyeye ulaştı.
REKLAMI KAPAT X