Merkez’in kritik kararının ardından döviz kurlarında haftanın ilk rakamları

Okuma Süresi: 3 Dakika
Merkez’in kritik kararının ardından döviz kurlarında haftanın ilk rakamları
Doviz.com
21.08.2023 08:55

Son 1,5 yıldır hayatımızda olan ve toplam mevduatın %25'ini aşan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına dönüş hedefi sonlandırılırken, bankaların da artık KKM'yi teşvik etmemesine yönelik adımlar atıldı. Peki yeni karar sonrası döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Haftanın ilk gününde dolar kuru 27,17 TL'den, euro kuru 29,56 TL'den, sterlin kuru 34,61 TL'den işlem görüyor.

Cuma günkü kapanışta dolar kuru 27,10 TL'den, euro kuru 29,48 TL'den, sterlin kuru 34,51 TL'den işlem işlem görmüştü.

TCMB’den mevduata yönlendirici yeni adım

TCMB, vadesi gelen KKM hesaplarının mevduat hesabına dönmeleri yönünde bankalara hedefler getirdi. Buna göre bu hedefi tutturamayan bankaların da ek menkul kıymet tesis etme yükümlülüğü ile cezalandırılacağı bildirildi.

Bu kritik karar ise beraberinde pek çok değişiklik getirecek. Örneğin, KKM yapan müşteriyi bankanın artık klasik TL mevduata yönlendirmesi için belirli oranda mevduat faizi önermesi gerekecek.

Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu’nun aktardığına göre bu ayrıca TL mevduat faizinin sert bir şekilde yukarı gitmesi ve kredi faiz oranlarının da yukarı çıkmasına yol açacak.

Öte yandan Değirmencioğlu, haziran ortası 3 aya kadar vadeli mevduat faiz oranının %41,98 seviyesini görmesi sebebiyle, bankaların menkul kıymet tesis etmek zorunda kalmamak için mevduat faiz oranının ikna edici bir seviye olarak %50'ler seviyesine çıkması gerektiğini belirterek, mevduat faizinin doğru noktaya gelmesi hâlinde makro ekonomik dengenin tesis edilebileceği ve bununda beraberinde olumlu sonuçlar getireceğini aktardı. 

Piyasalar döviz kurlarına yönelik yeni haftada neleri takip edecek?

TCMB’nin faiz kararı

TCMB attığı yeni adım ile döviz büyüklüğü neredeyse 124,5 milyar dolara tekabûl eden KKM'nin bir kısmının dövize dönmesine karşı, TCMB zorunlu karşılık oranlarını artırarak hem döviz mevduat faizlerini özendirmedi hem de kendi brüt rezervlerini artırmaya çalıştı.

Bu gelişmenin ardından TCMB perşembe günü ise olağan ağustos ayı PPK toplantısını gerçekleştirecek.

Faiz kararına yönelik genel beklenti, perşembe günü %17,50 seviyesinde bulunan politika faizinin 250 baz puan artırılacağı yönünde.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik beklenti anketi sonuçlandı TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın düzenlediği beklenti anketi sonuçlandı. İşte anket sonuçları..

TCMB'nin yeni devreye aldığı stratejinin işe yaraması için ise tasarruf sahiplerine reel anlamda cazip bir faiz sunulmasının gerekliliği ortaya konuluyor.

İLGİLİ HABER Ekonomistler Merkez Bankası’nın KKM'ye yönelik son kararını nasıl değerlendirdi? Yabancı para mevduattan KKM’ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verildi. Peki ekonomistler yeni kararı nasıl değerlendirdi? İşte detaylar..

Küresel piyasalarda gözler Jackson Hole’da olacak

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'in ekonomik gidişatına ilişkin belirsizlikler, fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ederken; Fed'in hafta içi açıklanan temmuz ayı toplantı tutanaklarında, enflasyonun uzun vadeli hedefin hala oldukça üzerinde olduğuna işaret edildi.

İş gücü piyasasının sıkı kalması nedeniyle çoğu katılımcının para politikasının daha fazla sıkılaştırılmasını gerektirebilecek önemli yukarı yönlü riskler görmeye devam ettiği belirtilen tutanaklarda, 2 üyenin geçen ayki kararda faiz oranlarının sabit bırakılmasını tercih ettiği bildirildi.

İLGİLİ HABER Fed tutanaklarında daha fazla sıkılaşma mesajı ABD Merkez Bankası’nın (Fed) temmuz ayına ilişkin toplantı tutanaklarında, enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiği, bu durumun da daha fazla faiz artışını gerektirebileceği sinyali verildi.

Bu gelişmelerin ardından analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay yüzde 90 ihtimalle politika faizini sabit bırakacağının öngörüldüğünü aktararak, yıl sonuna kadar yapılacak diğer iki toplantıya yönelik belirsizliklerin güçlü kalmaya devam ettiğini bildirdi.

Böylelikle küresel piyasalarda gözünü Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu'nda yapacağı konuşmaya çevirdi.

Kansas City Fed tarafından 1978'den bu yana düzenlenen, dünya genelinden merkez bankası başkanları, maliye bakanları ve akademisyenlerin katıldığı sempozyumda, genel olarak güncel küresel ekonomik durum ele alınırken, para politikasının geleceğine ilişkin değerlendirmeler ve olası politika adımlarına ilişkin yapılan yönlendirmeler de dikkati çekiyor.

Powell'ın açıklamalarında, Fed'in olası para politikası adımlarına ilişkin ipuçları beklenirken, söz konusu açıklamaların piyasalarda oynaklığı artırabileceği tahmin ediliyor.

İLGİLİ HABER Jackson Hole toplantısı ne zaman yapılacak, toplantının gündemi ne olacak? Her yıl Kansas City Fed'in ev sahipliğinde düzenlenen Jackson Hole toplantısı, bu yıl 24-26 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.
REKLAMI KAPAT X