Piyasalarda son durum: Dolar/TL 18,95'i aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalarda son durum: Dolar/TL 18,95'i aştı
Doviz.com
09.03.2023 11:10

Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarının daha yüksek seviyelere çıkarılabileceği yönündeki mesajlarının ardından küresel piyasalarda risk iştahı azalırken, dolar/TL 18,95 seviyesinin üzerine çıktı.

Dolar/TL, bugün saat 11:00 itibarıyla %0,09 artışla 18,9575 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,07 artışla 1,0554 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,03 düşüşle 1,1844 seviyesinden işlem görüyor. 

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, Kongre'nin ilk gününde gerçekleştirdiği şahin tutumun ardından Kongre'nin ikinci gününde de benzer söylemlerde bulundu.

Ancak Powell'ın çarşamba günü yaptığı konuşmada, faiz artışlarının ölçeği konusundaki tartışmaların hala devam ettiği ve verilere bağlı olunacağı yönündeki söylemleri, dolar endeksinin hafta başındaki sert yükselişine ara vermesine neden olurken, küresel piyasaların da yön arayışına girmesini sağladı.

Macquarie'nin FX stratejisti Thierry Wizman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Powell mart toplantısı için verilecek kararının verilere bağlı olduğunu kabul etti. Bu nedenle önümüzdeki soru, ocak ayı ekonomik verilerindeki ivmelenmenin tek seferlik mi yoksa bir trend mi olduğudur." ifadelerini kullandı.

ABD dolar endeksi ise bu belirsizlikle büyük ölçüde sabit kalarak sadece %0,08 düşüşle 105,5400 seviyesinden işlem gördü. Ancak dolar endeksi salı günkü yükselişinin ardından hala üç ayın zirvesi olan 105,88 seviyesine yakın seyrediyor.

Önceki haftalarda ABD'den gelen ve enflasyonist baskıların sürdüğüne işaret eden bir dizi güçlü ekonomik veri, Powell'ın salı günü Fed'in faiz oranlarını beklenenden daha fazla artırması gerekeceğini ve daha büyük adımlarla hareket etmeye hazır olduğunu söylemesine yol açmıştı.

Powell'ın yorumlarının ardından Fed fon vadeli işlemleri ise Fed'in bu ay faizleri 50 baz puan artırma olasılığının bir ay önce yaklaşık %9 iken şimdi yaklaşık %70 seviyesine çıkmasına sebep olmuştu.

Fon vadeli işlemleri ayrıca ABD'de faizlerin 2023 yılının sonuna kadar %5,5'in üzerine çıkabileceğinin düşünüldüğünü gösterdi.

BlackRock baş yatırım yetkilisi Rick Rieder ise "Geçen yılki yüksek enflasyon zirvesinin aşılmayacağından oldukça emin olsak da, enflasyonun daha uzun süre daha yapışkan kalması olasılığı, Fed'in faiz oranlarını daha önce düşünülenden daha uzun süre artırmaya devam etmesi gerekeceğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımcılar ise Fed'in faiz artışlarına ne büyüklükte devam edebileceğini görmek için yarın TSİ 16:30'da açıklanacak istihdam verilerini beklemeye başladı.

REKLAMI KAPAT X