Sterlindeki değer kaybı BoE’yi faiz artışına zorluyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlindeki değer kaybı BoE’yi faiz artışına zorluyor
Doviz.com
03.11.2022 14:07

Sterlinde yılbaşından beri yaşanan değer kaybının ardından BoE’nin faizleri 75 baz puan artırarak, 2008`den bu yana görülmemiş bir seviye olan %3’e çıkarması bekleniyor.

İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararı, bugün TSİ 15:00’da açıklanacak.

Eski Başbakan Liz Truss'un istifasına yol açan mali paketin açıklanmasının ardından, 25 Eylül'de dolar karşısında 1,04 doların altına düşen sterlin, BoE’nin faiz kararı öncesinde 1,1266 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlinin yılbaşından bugüne kadar olan süreçteki kaybı ise %17’nin üzerine çıktı.

Deutsche Bank döviz stratejisti Shreyas Gopal, pazartesi günü yayınladığı bir notta, BoE’nin faiz kararından sonra sterlindeki değer kayıplarının artık bitebileceğini ancak sterlinin hala bazı yapısal zayıflıklarının olduğunu söyledi.

Gopal ayrıca, dış finansman ihtiyacından kaynaklanan aşağı yönlü baskının devam ettiğini belirterek, "İngiltere’nin dış finansman ihtiyacı büyümeye devam ediyor. Reel getiriler de diğer para birimlerine kıyasla hala çok düşük konumda. Bu durum sterlini savunmasız bırakıyor." dedi.

Ancak yeni Başbakan Rishi Sunak'ın atanmasından bu yana sterlin, daha sağlam bir zeminde ilerlemeye başladı.

Sunak'ın daha geleneksel bir mali politikaya geri dönmeyi planlamasıyla piyasalar büyük ölçüde istikrara kavuşurken, sterlin üzerindeki satış baskısı da hafifledi.

Yine de piyasalar, uzun bir süredir güç kaybeden para biriminde toparlanma görülmesi için İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) politika faizini 2008`den bu yana görülmemiş bir seviye olan %3 seviyesine çıkarmasını bekliyor.

Ancak ekonomistler, BoE’nin daha güvercin bir ton benimseyerek nihai faiz oranının yıl sonuna kadar %5'lik seviyenin altında tutmasının da mümkün olduğunu söylüyor.

Goldman Sachs analistleri ise, sterlin tahminlerinin daha olumlu bir yönde revize edildiğini ancak ileride sterlinin bir miktar daha düşmesinin mümkün olduğunu belirtmişti.

Goldman sterlin için öngörüsünü ise, üç, altı ve on iki aylık periyodlarda 1,101,11 ve 1,22 seviyelerine çıkarmıştı.

Etiketler: BoE sterlin faiz
REKLAMI KAPAT X