Merkez Bankası verilerine göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru haziranda 61,90'a yükselerek, TL'nin reel değerinin Eylül 2021'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösterdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre TL'nin reel değerindeki artış haziran ayında ılımlı da olsa devam etti.
Buna göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru haziran ayında 61,90 değerini aldı. Mayıs ayında reel efektif döviz kuru 61,54 olarak kaydedilmişti.
Böylelikle haziran ayındaki seviye, Eylül 2021'den bu yana en yüksek yeni seviye oldu. Haziran ayında ÜFE bazlı reel kur ise 94,3 seviyesine yükseldi.
Merkez Bankası'nın geniş zamanlı veri seti incelendiğinde ise Türk lirasının yıllara göre reel değeri şöyle oldu:
Kaynak: TCMB
Reel efektif döviz kuru nedir?
Reel efektif döviz kuru, Türk Lirası'nın satın alma gücünde olan değişimleri ortaya koyan bir veridir.
Reel efektif kurun artışı Türk Lirası'nın değer kazandığını, Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor. Reel efektif kurdaki düşüş yabancı mallar cinsinden fiyatın düşüşüne işaret ediyor.
Reel efektif döviz kuru nasıl hesaplanır?
Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirasının ortalama değeri ile nominal efektif döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.
REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.