Yaklaşan seçimler öncesinde döviz talebi artarken, dolar/TL’de ise yükseliş sürdü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yaklaşan seçimler öncesinde döviz talebi artarken, dolar/TL’de ise yükseliş sürdü
Doviz.com
25.04.2023 12:46

Yurt içinde seçimlere sayılı gün kala belirsizliklerin artması vatandaşların dövize olan ilgisini artırıyor. Artan bu ilgi ise fiyatlamalarda etkisini gösteriyor.

Yurt içi piyasada dün, Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı verileri takip edilirken; bu veriler, ekonomik aktivitenin iyileşme gösterdiğine işaret etti. Buna göre, güven endeksi nisanda 105,2'den 108,0'e yükseldi. Kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 1,4 puan artarak %75,6 seviyesinde gerçekleşti. Piyasanın genel beklentisi ise verinin %73,8 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Ekonomik aktivitedeki bu iyimser verilere rağmen döviz kurlarına olan ilgi ise artış göstermeye devam etti.

Bu ilginin bir sonucu olarak bankacıların TCMB bilanço verileri ve sektör öncü verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, Merkez Bankası’nın toplam rezervlerinde geçen hafta 4,8 milyar dolar ile 6,1 milyar dolar arasında düşüş olabileceği paylaşıldı.

Bankacıların hesaplamaları ayrıca toplam brüt rezervlerin 116 milyar dolara düşebileceğine, net rezervlerde de belirgin düşüşler görülebileceğine işaret ederken; resmi veriler perşembe günü saat 14.30'da açıklanacak. 

Perşembe günü açıklanacak bir diğer önemli veri ise TCMB’nin PPK toplantısı sonunda paylaşacağı faiz kararı olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin iktidarda olduğu sürece faizlerin düşeceğini söylerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da faizleri ilk olarak “deprem sonrası toparlanmayı desteklemek için” 50 baz puan indirdikten sonra, mart toplantısında bir haftalık repo faizini yüzde 8,50 seviyesinde sabit tutmuştu.

Merkez Bankası’nın 27 Nisan tarihinde gerçekleştireceği seçimden önceki son toplantıda da Erdoğan’ın sözlü yönlendirmelerinin etkili olması beklenirken; Reuters tarafından yapılan bir anket sonucuna göre ise seçim sonrasında Türkiye’de enflasyonun 2023 sonunda yüzde 46,4 seviyesine sınırlı bir düşüş kaydedebileceği ancak politika faizinde seçimlerin ardından yüzde 24'e doğru hızlı bir yükseliş yaşanabileceği öngörüldü.

Bu beklentiler ise vatandaşların yükselen enflayondan kendilerini korumaları için dövize olan ilgisini artırdı. Buna göre, bankalar arası kurda 19,42 TL seviyesinde seyreden dolar/TL kurunu bankalar, dövize olan talebi azaltmak için vatandaşlara yaklaşık 1 TL’lik farkla satmaya başladı.

Aradaki yüksek makas ise vatandaşların Kapalı Çarşı’ya yönelmesine sebep oldu. Ancak, Kapalı Çarşı’da da dolar kuru 20,40 seviyesinden işlem gördü.

Tıklayın: “Çift dolar kuru oluştu, insanlar bavulla çarşıya gidiyor!”

REKLAMI KAPAT X