Benzine indirim geliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Benzine indirim geliyor
Doviz.com
05.09.2024 16:28

Talep endişeleriyle yıl genelindeki kazançlarını geri veren petrol fiyatları sonrasında benzinde indirim bekleniyor.

Çin'in zayıf petrol ithalatı ve ABD'de talebin soğuduğunu gösteren veriler, petrol piyasasında yıl genelindeki kazanımların silinmesine yol açmıştı.

İLGİLİ HABER Petrol fiyatları son 9 ayın dibine geriledi Petrol fiyatları zayıf talebin arza yetmeyeceği endişesiyle düşüşünü hızlandırdı. Bu kapsamda brent petrol fiyatı bugün 74 doların altına inerek son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Bu kapsamda haftanın ilk üç işlem gününde gerileyen petrol fiyatları bugün toparlanma çabasına girdi. Buna göre saat 16.20 itibarıyla brent petrol yüzde 0,78, ABD ham petrolü (WTI) ise yüzde 0,89 artış kaydetti. Ancak son toparlanma çabasına rağmen brent 73 dolar, WTI ise 69 dolar seviyesinden işlem görerek yılın en düşük seviyesinde kaldı.

Petrol fiyatlarındaki zayıf seyrin ortasında sektör temsilcileri ise 6 Eylül 2024 tarihinden itibaren (00.01) benzinin litre fiyatında 1 lira 83 kuruş indirim gerçekleşeceğini bildirdi.

Benzine son olarak 15 Ağustos tarihinde 85 kuruş zam, 23 Ağustos tarihinde ise 1 lira 42 kuruş indirim yapılmıştı.

İndirim öncesinde güncel akaryakıt fiyatlarına göre benzin İstanbul’da 43,31 TL’den, Ankara’da 43,62 TL’den, İzmir’de ise 44,08 TL’den satılıyor.  (İl, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar, akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER Citi'den petrol fiyatlarına ilişkin yeni tahmin Citi analistleri petrol fiyatlarındaki düşüşün ortasında brent petrol fiyatının 2025 yılında varil başına 60 dolara düşeceğini öngördü.
İLGİLİ HABER OPEC+ grubu petrolde üretim artışını ertelemeyi değerlendiriyor OPEC+ grubunun ekim ayında yapılması planlanan petrol üretim artışını ertelemeyi değerlendirdiği bildirildi.
REKLAMI KAPAT X