Brent petrol Covid-19 vakalarının artmasıyla düşüşe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol Covid-19 vakalarının artmasıyla düşüşe geçti
Doviz.com
15.11.2022 13:52

Brent petrol, Çin'de artan Covid-19 vakalarının dünyanın en büyük petrol ithalatçısının yakıt tüketimini azaltacağı beklentisiyle, salı günü düşüşe geçti.

Brent petrol, pazartesi günü %3 düşüşle kapandıktan sonra yeni günde de gerileyerek, varil başına 92,11 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, bir önceki seansta %3,5 düştükten sonra, bugün saat 13:45 itibarıyla %0,76 düşüşle 85,22 seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrol, Çin'in geçen hafta enerji talebini ve ekonomik faaliyetleri canlandırmak için “Sıfır-Covid” politikasında gevşemeye gideceğini belirtmesiyle yükselişe geçmişti.

Analistler ise, artan vaka sayılarının ardından Çinli yetkililerin normalleşme çabalarının sürdürülebilir olmadığını belirtti.

Ülkedeki Covid-19 vakaları, başkent Pekin de dahil olmak üzere birçok şehrin rutin test uygulamalarını azaltmış olmasına rağmen artış gösterdi.

SPI Asset Management'ın yönetici ortağı Stephen Innes paylaştığı bir notunda, "Çin'in yoğun nüfuslu bölgelerinde uygulanan sokağa çıkma yasakları, hareketliliği azaltarak petrol talebini önemli ölçüde etkiliyor." dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ise, yüksek enflasyon gibi artan ekonomik zorlukları gerekçe göstererek, 2022 yılı küresel petrol talebi tahminini nisan ayından bu yana beşinci kez düşürdü.

Ancak, bu kış arzın kısıtlı olacağına dair endişeler, petrol fiyatlarındaki düşüşün derinleşmesine engel oldu.

Avrupa Birliği'nin Rus petrolüne uygulayacağı ambargonun 5 Aralık'ta başlaması ve şubat ayında petrol ürünlerinin ithalatının durdurulması bekleniyor.

Brent petrolün yakın vadeli seyrinde önemli bir etkisi olması beklenen ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıklayacağı petrol stok verilerinin ise, ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.

EIA ayrıca, pazartesi günü yayınladığı aylık verimlilik raporunda, Permian Havzası'ndaki petrol üretiminin aralık ayında günlük 5,499 milyon varil (bpd) üretim ile yeni bir rekora ulaşacağını söylemişti.

REKLAMI KAPAT X