Brent petrol haftayı yükselişle tamamlamaya doğru ilerliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol haftayı yükselişle tamamlamaya doğru ilerliyor
Doviz.com
02.12.2022 11:45

Çin’de artan Covid-19 vakalarının etkisiyle kasım ayında sert düşüşler yaşayan brent petrol, OPEC+ grubunun yaklaşan toplantısı öncesinde soğuma gösterse de haftayı %3’ün üzerinde yükselişle tamamlamaya doğru ilerliyor.

Brent petrol%0,10 düşüşle varil başına 86,79 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, bugün saat 11:45 itibarıyla %0,31 düşüşle 80,97 seviyesinden işlem görüyor.

OPEC+ grubunun yaklaşan toplantısı öncesinde piyasalarda belirsizliklerin artmasıyla petrol fiyatları cuma günü soğuma gösterirken, Çin talebindeki toparlanmaya ilişkin iyimserlik ve arzın sıkılaştığına dair işaretler brent petrolün haftalık bazda yükselişe geçmesini sağladı.

OPEC+ grubunun, petrol üretim miktarını belirlemek üzere toplantıyı 4 Aralık tarihinde gerçekleştirmesi bekleniyor. Kartel toplantıyla ilgili petrol fiyatlarındaki son düşüşleri dikkate alacağını belirtirken, üretimi kısacağına dair net bir işaret vermedi.

OPEC+ grubu ayrıca, ekim ayında günlük 2 milyon varillik bir üretim kesintisi açıklamış ve bunun ardından petrol fiyatları kısa bir süre içinde varil başına 100 dolara kadar yükselmişti. Ancak Çin'de artan Covid-19 vakalarının talebe ilişkin belirsizliği artırmasıyla petrol fiyatları kasım ayında sert düşüşler yaşayarak bu zirveden geri çekilmişti.

Bu hafta Çin'de açıklanan PMI verileri de, Çin ekonomisindeki sorunların derinleştiğini göstererek, kısıtlamaların gevşetilmesi ve ekonomik büyümenin yeniden sağlanması için hükümet üzerindeki baskıyı artırmıştı.

Bunun ardından, Çin'in iki büyük kentinin bu hafta bazı karantina kısıtlamalarını gevşeterek yaygın protestoları yatıştırması, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'in ekonomik görünümü üzerindeki iyimserliği de artırdı.

Petrol arzının daraldığına dair işaretler de bu hafta piyasaları yukarı yönlü destekledi. Veriler, ABD stoklarının önceki hafta beklenenden önemli ölçüde daraldığını gösterirken, yüksek talep dikkat çekmişti.

AB ise son olarak Rusya’nın petrol ürünlerine 60 dolarlık bir tavan fiyat getirilmesi teklifinde bulundu. Avrupa'nın Rusya'nın ham petrol ihracatına uyguladığı ambargonun önümüzdeki haftadan itibaren yürürlüğe girecek olması nedeniyle piyasalar ise yıl sonuna doğru arzın sıkılaşacağını öngörüyor.

REKLAMI KAPAT X