Brent petrol keskin kayıpların ardından yükselişe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol keskin kayıpların ardından yükselişe geçti
Doviz.com
30.11.2022 12:26

Brent petrol, Çin’de artan Covid-19 vakalarının etkisiyle keskin kayıplar yaşadıktan sonra ABD petrol stoklarında düşüş beklentisiyle ayın son gününde yükselişe geçti.

Brent petrol, kasım ayının son gününde %0,75 artışla varil başına 84,88 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, bugün saat 12:15 itibarıyla %1,10 artışla 79,06 seviyesinden işlem görüyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü'nden gelen veriler ABD petrol stoklarının geçtiğimiz hafta beklenenden daha büyük bir düşüşle 7,9 milyon azaldığını gösterirken, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan resmi verilerin de benzer bir düşüş göstermesi beklentileri arttı.

Petrol stoklarındaki bu düşüş beklentisi ise kasım ayı içinde derin kayıplar yaşayan brent petrol fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesini sağladı.

Analistler ise, Amerikan Petrol Enstitüsü'nden gelen verilerin, ABD hükümetinin petrol rezervlerini serbest bırakma hamlesini yavaşlattığına işaret ettiğini söyledi.

Yaklaşan OPEC+ grubunun 4 Aralık'ta gerçekleştireceği toplantı ise, üretimin daha fazla kısılabileceği yönündeki iddiaları artırarak petrol fiyatlarındaki yükselişi destekledi.

OPEC+ grubu, ekim ayında günlük 2 milyon varillik bir kesinti açıklamış ve bunun sonucunda brent petrol fiyatında bir ralli yaşanmıştı.

Kasım ayında brent petrol fiyatlarındaki %10’a yakın düşüşün temel sebebi ise, özellikle Çin’de artan Covid-19 vakaları ve buna bağlı olarak ülke ekonomisinin talep görünümde oluşan belirsizlik oldu.

Çarşamba günü açıklanan verilere göre ayrıca, Çin'de ticari faaliyetler Covid-19 vakalarının etkisiyle kasım ayında daha da geriledi.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin ise artan vakalarla mücadele etmek için karantina önlemlerini yeniden uygulamaya koydu. Ancak bu durum, ülkede daha önce benzeri görülmemiş bir hükümet karşıtı protesto dalgasına yol açarak ekonomik büyümeyi sekteye uğratma tehdidini de artırdı.

REKLAMI KAPAT X