Brent petrol piyasaların risk iştahının artmasıyla 80 doların üzerine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol piyasaların risk iştahının artmasıyla 80 doların üzerine çıktı
Doviz.com
14.12.2022 11:56

ABD verilerinin yavaşlayan enflasyona işaret etmesinin ardından yatırımcıların risk odaklı varlıkları satın almasıyla brent petrol salı günü varil başına 80 doların üzerine çıkarken, günlük bazda bir aydan uzun bir sürenin en yüksek günlük kazancı kaydedildi.

Brent petrol, bugün saat 11:45 itibarıyla varil başına 80,73 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, %0,11 düşüşle 75,11 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki kontrat da salı günü, 4 Kasım'dan bu yana en büyük günlük kazançlarını kaydetti.

Petrol fiyatları son olarak, büyük bir sızıntının ardından Kanada'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne uzanan Keystone petrol boru hattının devam eden kapatılması da dahil olmak üzere arz kesintilerine ilişkin endişelerle yükselişe geçmişti.

ABD tüketici enflasyonunun geçen ay beklenenden daha az arttığını gösteren verilerin ardından ise yükseliş hız kazandı.

Mizuho analisti Robert Yawger, enflasyon verilerindeki gerilemeyle ilgili, "Kimse bu rakamın beklentilerin altında geleceğini düşünmedi. Ancak piyasanın yeni odak noktası ABD Merkez Bankası'nın TÜFE raporuna nasıl yanıt vereceğine kaydı. Faiz artırımlarının duraksaması petrol fiyatlarındaki yükselişi hızlandırabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD enflasyon verilerinin ardından dolar endeksi ise salı günü düşüş gösterdi. Daha zayıf bir dolar da, petrolü diğer para birimleri sahipleri için daha ucuz hale getirerek fiyatlardaki yükselişe destek sağladı.

RJO Futures stratejisti Eli Tesfaye ise, "Bu sadece dolar bazlı bir ralliydi. Piyasadaki genel düşüş göz önüne alındığında, herhangi bir olumlu haber petrolü zaten yükseltecekti. Petrol fiyatlarında kalıcı bir yükselişten söz edebilmek için bu rallinin devam edip etmeyeceğini izlememiz gerekir." dedi.

REKLAMI KAPAT X