Brent petrol yaklaşan OPEC+ toplantısı öncesinde soğudu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol yaklaşan OPEC+ toplantısı öncesinde soğudu
Doviz.com
01.12.2022 11:50

Brent petrol, Çin'in Covid-19 kontrollerini gevşeteceği beklentisi ve dolar endeksindeki gerilemenin etkisiyle yaşadığı keskin yükselişin ardından pazar günkü OPEC+ toplantısı öncesinde belirsizliklerin artmasıyla soğuma gösterdi.

Brent petrol, bugün saat 11:45 itibarıyla yatay hareket ederek 87,00 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, 80,83 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, Fed Başkanı Powell'ın konuşmasının ardından üç buçuk ayın en düşük seviyelerine gerileyerek, 105,5697 seviyesinden işlem görüyor.

Gösterge petrol kontratları çarşamba günü zayıflayan dolar endeksi ve Çin talebindeki toparlanmaya ilişkin iyimserlikle 2 doların üzerinde artış kaydetmişti.

Ancak OPEC+ grubunun 4 Aralık tarihinde gerçekleştireceği toplantı öncesinde piyasalarda belirsizliklerin hakim olmasıyla petrol fiyatları bu yükselişi sürdüremeyerek soğuma gösterdi.

ANZ analistleri, perşembe günü yayınladıkları bir notta, "Piyasa OPEC+ grubunun kararı konusunda belirsizliğini koruyor, bazı katılımcılar bir kesinti beklerken diğerleri mevcut anlaşmanın yenilenmesinin daha olası olduğunu öne sürüyor." dedi.

Analistler ayrıca, OPEC+ grubunun Rusya'nın petrol fiyatlarını sınırlamasının piyasa üzerindeki etkisini değerlendireceğini belirtti. Ancak, toplantının sanal ortamda gerçekleştirilmesinin politika değişikliği olasılığını aşağı indirdiğini de ifade etti.

Ayrıca, Çin'in Guangzhou ve Chongqing şehirleri, güney Guangzhou'daki göstericilerin dünyanın en sert koronavirüs kısıtlamalarına karşı bir dizi protesto düzenlemesinden sonra Covid kısıtlamalarını hafiflettiğini duyurdu.

Çin'in petrol talebinin toparlanmasına ilişkin piyasalarda oluşan iyimserlik ise fiyatlardaki geri çekilmeyi sınırladı.

ABD petrol stoklarındaki düşüş ise perşembe günü değer kayıplarının sınırlı olmasına sebep olan diğer bir önemli faktör oldu.

Enerji Enformasyon İdaresi'ne (EIA) göre, ham petrol stokları 25 Kasım'a kadar olan haftada 12,6 milyon varil düşerek, analistlerin 7,8 milyon varillik düşüş beklentisinin üzerinde bir gerileme kaydetti.

EIA ayrıca, ABD petrol stoklarının 12,6 milyon varil azalarak koronavirüs pandemisinin başlamasından bu yana en yüksek düşüşünü kaydettiğini söyledi.

REKLAMI KAPAT X