Brent petrol yükseliş trendini sürdürmeye çalışıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol yükseliş trendini sürdürmeye çalışıyor
Doviz.com
12.10.2022 15:04

Brent petrol fiyatında haftanın başında yaşanan geri çekilme hareketinin ardından, brent petrol yükseliş trendini sürdürmeye çalışıyor.

Brent petrol, son bir haftanın en düşük seviyesi 93,13'ü gördükten sonra, bugün saat 15:00 itibarıyla %0,46 artışla varil başına 94,72 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, 88,27 dolar seviyesine indikten sonra, 89,67 dolar seviyesinden işlem görüyor.

OANDA analisti Craig Erlam, petrol piyasasında iki baskın güç olduğunu belirterek; ekonomik görünümün durağanlaşmasının petrol fiyatlarını aşağı çekilebileceğini, OPEC+ grubunun ise arzı düşürerek petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyebileceğini belirtti. 

İhtimallerden ikincisinin geçen hafta günlük 2 milyon varillik kesintiyle gerçekleştiğini belirten Erlam, piyasalarda hala durgunluk korkusunun devam ettiğini ve bunun da petrol fiyatlarının yükselmesini kısıtlayabileceğini belirtti.

Citi Research analistleri, "OPEC+ grubunun 2 milyon varillik petrol üretim kesintisi kağıt üzerinde büyük görünse de, piyasalara etkisi daha az olacaktır. Nihai kesintinin 900.000 varilden daha az olmasını bekliyoruz.” dedi

Brent petrol fiyatları, geçen hafta OPEC+ grubunun üretim hedefini düşürmesinden kaynaklanan yükselişinin ardından, salı günkü seansta %2'e yakın düşüş gösterdi.

Dün ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF) 2023 yılı için küresel büyüme tahminini düşürerek, küresel resesyon riskinin arttığı uyarısında bulundu. IMF’nin durgunluk riskini ortaya koymasıyla brent petrol fiyatı tekrar yükseliş çabası içine girdi.

Brent petrol fiyatlarındaki değişikliklerin bir diğer önemli sebebi ise doların güçlenmesi olarak görülüyor.

Dolar, enflasyon ve ABD faiz oranlarındaki artışların hızına ilişkin beklentilerle bugün yen karşısında son 24 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Daha güçlü bir dolar, dolar cinsinden emtiaları diğer para birimleri için daha pahalı hale getirdiğinden, petrol ve diğer riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturdu.

Perşembe günü açıklanacak ABD TÜFE verisinin de bu sebeple brent petrol fiyatlarındaki değişim için önemli bir katalizör olması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X