Çeltik ve pirinç ithalatında gümrük vergisi artırıldı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Çeltik ve pirinç ithalatında gümrük vergisi artırıldı
Doviz.com
01.09.2023 14:59

Çeltik ithalatındaki gümrük vergisinin yüzde 34'e, kahverengi pirinçte yüzde 36'ya ve pirinçte yüzde 45’e çıktığı bildirildi.

Ekonomi Gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, çeltik ve pirinç ithalatında gümrük vergisinin yeniden artırıldığını duyurdu.

Çeltik ve pirinç ithalatında gümrük vergisi 13 Aralık 2022’de Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 31 Ağustos 2023’e kadar sıfırlanmıştı.

Yıldırım'ın aktardığına göre ise 1 Eylül’de çeltik ithalatındaki gümrük vergisi yüzde 34, kahverengi pirinçte yüzde 36 ve pirinçte yüzde 45’e çıktı.

Verginin artırılması ne anlama geliyor?

Hasat öncesi gümrük vergisinin artması ise çiftçinin ürününü daha iyi fiyata satması anlamına geliyor.

Ancak, buğday, mısır, ayçiçeğinde olduğu gibi gümrük vergisi sıfır iken stok yapan alıcılar piyasaya girip ürün almadığı için üretici fiyatı düşüyor. Fiyat düşüşü ise genellikle tüketiciye yansıtılmıyor.

İLGİLİ HABER Hindistan'dan küresel arzı daraltacak yeni hamle: Pirinç ihracatının kısıtlanması planlanıyor Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı olan Hindistan ülkede artan gıda fiyatları sonrası yarı haşlanmış pirinç ihracatına kısıtlama getirmeyi değerlendiriyor. Gerçekleşmesi durumunda bu hamlenin küresel arzı daha da daraltması bekleniyor.
REKLAMI KAPAT X