Kakao fiyatları zirvede: Emtia piyasasında son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kakao fiyatları zirvede: Emtia piyasasında son durum
Doviz.com
13.02.2024 12:01

Gana ve Fildişi Sahili başta olmak üzere, dünyanın en büyük kakao çekirdeği üreticilerinde yaşanan kuraklık, küresel kakao fiyatlarında yeni bir rekor getirdi. Üreticiler ise bu artış sonrasında çikolata ürünlerine önemli bir artış gelebileceğini belirtti.

En büyük kakao çekirdeği üreticileri Gana ve Fildişi Sahilleri’nde yaşanan kuraklık kakao fiyatlarına yansırken, dünyanın önde gelen çikolata üreticileri de fiyat artışı uyarısı yaptı.

Dünya’dan Emre Ergül'ün aktardığına göre Şubat 2023’te ton başına 2 bin 400 dolar civarında olan kakao fiyatları rekor seviyeye ulaştı.

Buna göre New York emtia piyasasında kakao fiyatları geçtiğimiz perşembe günü ton başına 5 bin 874 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra 9 Şubat’ta 6 bin barajını aştı. Vadeli piyasalarda bugün itibarıyla ise kakao 5 bin 605 dolardan fiyatlanıyor.

Kahverengi altın'ın bu yükselişinin ardında ise küresel hava olayı El Niño bulunuyor. Buna göre zeytinyağı fiyatlarının artmasına da neden olan El Niño, dünyanın en büyük iki kakao çekirdeği üreticisi olan Gana ve Fildişi Sahili’nde kuraklığa yol açtı. Kakao mahsulleri zarar görmeye başlayınca da çikolata yapımının temel malzemesi olan kakaoda yükseliş ivmesi hız kazandı.

Yükselen kakao fiyatları sonrasında zor durumda kaldıklarını açıklayan ünlü çikolata firmalarından Hershey CEO’su Michele Buck ise gelecekteki fiyatlandırma hakkında konuşmanın mümkün olmadığını belirterek, kakao fiyatlarının daha ne kadar artabileceği konusunda bir öngörülerinin olmadığını söyledi.

Cadbury markasının arkasındaki Amerikalı şirket Mondelez de artan malzeme maliyetlerinin önümüzdeki yıl karşılaşılacak zorluklardan biri olduğunu belirtti.

Diğer emtialar

Brent petrol ve doğal gaz

Orta Doğu'daki gelişmeler piyasalar tarafından yakından takip edilirken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun olası bir ateşkesi reddedeceğine yönelik haber akışı, bölgedeki risklerin tekrar artmasına neden olarak petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekledi. Bu kapsamda geçen hafta brent petrolün fiyatı yüzde 5,6 artarken New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 10,5 değer kaybetti.

Buğday, mısır, pamuk ve şeker

Geçen hafta tarım grubunda ise karışık bir seyir izlendi. Buna göre Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday fiyatı geçtiğimiz hafta yüzde 0,3, mısır yüzde 3,1, soya fasulyesi yüzde 0,4 azalış kaydetti. Pirincin fiyatı ise yüzde 2,6 arttı. Dolar endeksindeki artışla beraber talebe yönelik endişeler, buğday ve mısır fiyatlarını aşağı yönlü etkiledi.

Öte yandan Intercontinental Exchange'te işlem gören şeker yüzde 0,4, pamuk ise yüzde 3 değer kazandı. Çin ekonomisine yönelik endişelere karşın ülkede pamuk tüketiminin yoğun bir şekilde devam etmesi pamuk fiyatlarının artmasına neden oldu.

İLGİLİ HABER Küresel sıcaklıkların 2024'te rekor kırması bekleniyor Fosil yakıt kullanımından kaynaklanan emisyonlardaki artış ve El Nino'nun sıcaklıklar üzerindeki etkisinin kış döneminde zirve yapmasını takiben, dünyanın daha sıcak bir kış geçireceği ve 2024'ün küresel ortalama sıcaklıklar açısından bu yıldan daha sıcak olabileceği öngörülüyor.
İLGİLİ HABER Enflasyona farklı bir açıdan bakış: Sıcak hava ve enflasyon ilişkisi Avrupa Merkez Bankası (ECB) ekonomistleri, yüksek sıcaklıklar ile enflasyon arasındaki ilişkiyi inceledi.
REKLAMI KAPAT X