Petrol yeni haftaya tarihi yükselişle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Petrol yeni haftaya tarihi yükselişle başladı
Doviz.com
09 Mart 2026 08:08

Petrol fiyatları, haftanın ilk işlemlerinde yüzde 25’in üzerinde yükselişle 2022'deki Rusya-Ukrayna savaşından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik hava saldırıları başlatması ve İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in öldürülmesiyle birlikte İran yönetiminin sert misillemelerde bulunması, petrol fiyatlarında tarihi bir yükselişi tetikledi.

Geçen hafta yüzde 25 artış kaydederek 1985’ten bu yana en güçlü haftalık yükselişini gösteren petrol fiyatları yeni haftaya da yükselişle başladı.

Brent petrolün varil fiyatı bu sabah 116,22 dolar seviyesini gördükten sonra saat 08.00 itibarıyla bir önceki kapanışa göre yüzde 24,93 artışla 113,44 dolardan fiyatlandı. Batı Teksas petrolü de yüzde 26 artışla 111,65 dolardan işlem gördü.

Son yükselişin ardından Brent ve WTI ham petrolü, çatışmanın başlamasından bu yana sırasıyla yüzde 50’den ve yüzde 60’tan fazla değer kazandı.

İLGİLİ HABER Fesharaki: Savaş ihtimali petrol fiyatlarında güçlü bir ralliyi tetikleyebilir Enerji piyasası danışmanlık şirketi FGE NexantECA'nın Onursal Başkanı Fereidun Fesharaki, ABD ile İran arasındaki gerilimin açık bir çatışmaya dönüşmesinin yakın olduğunu ve bu durumun petrol fiyatlarını sert biçimde yukarı çekebileceğini dile getirdi.

Uzmanlar ne söyledi?

ANZ’den Daniel Hynes, üreticilerin depolama kapasitesinin hızla dolması nedeniyle üretimi azalttığını, bunun da fiyatları bir süre daha yüksek tutabileceğini söyledi.

Tarafların geri adım atmamasının ekonomik riskleri artırdığını belirten Kpler’den Muyu Xu ise fiyatların 130-150 dolar aralığına çıkabileceğini öngördü.

Macquarie stratejisti Vikas Dwivedi de müşterilerine gönderdiği bir notta “Hürmüz Boğazı’nın birkaç hafta kapalı kalması, petrol fiyatlarını 150 doların üzerine taşıyabilecek bir domino etkisi yaratabilir” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez'den Türkiye ekonomisi için petrol uyarısı Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasıyla yükselen petrol fiyatları küresel piyasalarda endişe yaratırken, enerji maliyetlerindeki artışın Türkiye ekonomisindeki temel makroekonomik dengeler üzerinde baskı oluşturması bekleniyor. Brent petrolün varil fiyatının 93 dolar seviyesini aşmasıyla birlikte enerji arz güvenliğine yönelik riskler artarken, ekonomistler bu tablonun enflasyon ve cari açık gibi kritik göstergelere olumsuz yansıyacağı yönünde görüş bildiriyor.
İLGİLİ HABER Filipinler Merkez Bankası'ndan petrol uyarısı: Sıkılaşmayı tetikleyebilir Filipinler Merkez Bankası petrol fiyatlarındaki artışın para politikasında yeni bir sıkılaşma dönemini tetikleyebileceği uyarısında bulundu.
İLGİLİ HABER Hürmüz Boğazı'ndaki gerilim sigorta primlerini 5 kat artırdı Hürmüz Boğazı'ndaki gerilim nedeniyle sıkışan gemiler için sigorta teminatları durdurulurken gövde sigortası primleri beş katlık artış gösterdi.
REKLAMI KAPAT X