Alman ekonomisi teknik olarak resesyona girdi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Alman ekonomisi teknik olarak resesyona girdi
Doviz.com
25.05.2023 09:37

Almanya'da yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH verisinde son okuma yüzde 0,3 daralma yaşandığını gösterirken, ikinci kez çeyreklik bazda yaşanan daralma sonrasında ise ülke teknik resesyona girdi.

Almanya'nın 2023 ilk çeyreğine ilişkin GSYH verisinde son okuma yüzde 0,3 daralmaya revize edildi. Önceki okumada ülke ekonomisinde GSYH'de değişim yaşanmadığı belirtilmişti.

İlk çeyrekte kaydedilen çeyreklik bazdaki yüzde 0,3 daralmayla ise ülke ekonomisi resesyona girdi. Almanya ekonomisi 2022'nin son çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,5 daralma kaydetmişti.

Göstergeler ivme kaybına işaret etti

Ülkede ilk çeyreğe ilişkin veriler negatif revizyona uğrarken, son gelen anketler de ekonomik görünümün kötüleştiğine işaret etmişti.

Buna göre, Almanya'da iş dünyasının görünümü üretim sektöründe yaşanan talep eksikliği nedeniyle ekimden beri ilk kez geriledi. Böylelikle, Ifo beklenti endeksi mayıs ayında 91,7'den 88,6'ya düştü.

Analistler ise Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği faiz artışlarının kıtanın en büyük ekonomisi için olumsuz bir etkiye sahip olduğunu belirtti.

Banka enflasyonu hedef oran olan yüzde 2 seviyesine getirmek için temmuz ayından bu yana faizleri 375 baz puan artırırken, yetkililer ise artışların henüz sona ermediğinin altını çizdi.

Tıklayın: Goldman Sachs, euro/dolar paritesinde yeni zirve beklemiyor

Tıklayın: HSBC, Euro Bölgesi’nde üç faiz artışı daha bekliyor

REKLAMI KAPAT X