Araç fiyatlarındaki düşüş durma noktasında: Otomobiller yeniden yatırımcının radarında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Araç fiyatlarındaki düşüş durma noktasında: Otomobiller yeniden yatırımcının radarında
Doviz.com
15.02.2024 17:11

Quick Finans'ın SmartIQ iş birliğiyle yayımladığı 2. El Oto Raporu'nda, sektöre dair güncel bilgiler paylaşıldı. Rapora göre araç piyasasındaki fiyat düşüşü durma noktasına geldi.

Quick Finans, SmartIQ iş birliğiyle 2. El Oto Raporu’nun ocak ayı verilerinin yer aldığı sektöre dair önemli trendlerin paylaşıldığı raporunu yayımladı.

Rapora göre, 2. el araç piyasasında fiyat düşüşü durma noktasına geldi.

Raporda, 2023'ün son çeyreğinde 2. el araç fiyatlarında yaşanan gerilemenin 2024 yılında durduğu ve fiyatların bir önceki aya göre paralel olduğu görüldü.

Kaynak: Quick Finans - X

Kurumsal satıcılar fiyat artışlarına başladı

İlgili raporda ayrıca bireysel satıcıların fiyat düşürmeye devam ederken, kurumsal satıcılarda ise fiyat artışlarının gözlemlenmeye başladığı aktarıldı.

Kaynak: Quick Finans - X

Bu gelişmelerin ardından araçların satışta kalma sürelerinin ise uzamaya devam ettiği bildirildi.

Salgın ile birlikte 2023 yılının başlarında da etkili olan sıfır km araç tedarik sorunlarının ise Kızıldeniz'in kapanması nedeniyle gelecek günlerde tekrar yaşanabileceği endişesinin sektörde dile getirildiği paylaşıldı.

Yatırım amaçlı alımlar yeniden başlayabilir

Bu tedirginliğin gerçeğe dönüşmesi durumunda, sıfır km araç bulunurluğunda yaşanacak sorunların etkisi ile tekrar 2. el otonun talep göreceği ve yatırım amaçlı alım taleplerinin yükselebileceğine de vurgu yapıldı.

Öte yandan sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere atıfta bulunulurak, aralık ayında dip seviyeleri gören ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır km araç fiyatlarındaki artışın ardından yükselebileceği ve piyasadaki düşüş beklentilerinin azaldığı paylaşıldı.

2. el otomobil bayilerinin araç stoklarını alımlarla destekledikleri de aktarılırken, gelecek günlerde piyasanın yeniden canlanmasının beklendiği bildirildi.

Son dönemde araç fiyatlarının ve takasa gelen araç adedinin yükseldiğinin de belirtildiği raporda, bireysel müşteriden ziyade tüzel müşterilerin ve şahıs firmalarının kredi taleplerinin arttığı ve alımlarının hızlandığı aktarıldı.

İLGİLİ HABER Sıfır ve ikinci el araç fiyatlarında kırılma noktaları: 2023 yılında otomotiv sektörü Otomotiv sektörü, pek çok dikkat çeken gelişmenin yaşandığı bir yılı, sektörün tarihinde daha önce görülmemiş düzenlemelerle birlikte kapattı. Peki, bu gelişmelerin sıfır ve ikinci el araçlar üzerindeki etkisi nasıl oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Kusurlu araç alım satımlarında yeni dönem: Anlaşmazlıklar mahkemeye gitmeden çözülecek MASFED Başkanı Aydın Erkoç, Adalet Bakanlığı'ndan arabuluculuk ve alternatif uyuşmazlık yetkisi aldıklarını belirterek, araç alım satımıyla ilgili sorunların artık mahkemeye gitmeden hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulacağını söyledi.
REKLAMI KAPAT X