Avrupa’da bankacılık krizi endişelerini artıran Suudi yönetici istifa etti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avrupa’da bankacılık krizi endişelerini artıran Suudi yönetici istifa etti
Doviz.com
27.03.2023 09:31

Yaptığı açıklamalarla Credit Suisse'in hisselerinde tarihi çöküş yaşanmasına neden olan ve Avrupa’da bankacılık krizine yönelik endişeleri artıran Suudi Ulusal Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ammar Al Khudairy görevinden istifa etti.

Credit Suisse'te krizin başrolündeki isim olan Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy görevinden istifa etti.

Khudairy 16 Mart'ta verdiği bir demeçte, Credit Suisse'e daha fazla destek vermeyeceklerini belirtmişti.

Bu açıklamayla birlikte başlayan panik satışlar ise Avrupa'da risk algısının had safhaya çıkmasına sebep olmuştu.

CNBC'ye konuşan Khudairy, "İsviçre Merkez Bankası'nın ifadelerine bakılırsa her şey yolunda. Bankanın daha fazla sermayeye ihtiyaç duymayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Credit Suisse'te yüzde 9,9 payı bulunan Suudi Ulusal Bankası'nın en tepe isminden gelen bu açıklama sonrası Credit Suisse kaynaklı kriz ise derinleşmişti.

Kriz sonrası tarihi birleşme

İsviçre'nin köklü bankası Credit Suisse'te yaşanan kriz dolayısıyla İsviçre Merkez Bankası da devreye girmiş ve bankaya 54 milyar dolarlık kredi hattı açmıştı.

Krizde devam eden süreçte bir diğer köklü banka UBS devreye girmiş ve tarihi satın almayla Credit Suisse'i devralmayı kabul etmişti. Daha sonra UBS'in rakibini almak için 3 milyar İsviçre Frangı (3,3 milyar dolar) ödeme yapacağı belirtilmişti.

İsviçre Merkez Bankası da anlaşma kapsamında UBS’e 100 milyar franklık likidite hattı sağlamayı kabul etti.

İsviçre hükümeti de UBS’e devralım kaynaklı potansiyel zararlar için 9 milyar frank garanti sağlanacağını duyururken, İsviçre bankacılık otoritesi Finma anlaşma sonrası 17,3 milyar franklık riskli Credit Suisse tahvilinin silineceğini duyurdu.

Bu gelişme ise UBS’in hamlesine rağmen hisselerde keskin düşüşler yaşanmasına sebep oldu.

REKLAMI KAPAT X