Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı
Doviz.com
02.02.2023 16:15

Son dört para politikası toplantısında da faiz artışı yapan Avrupa Merkez Bankası (ECB), şubat ayında faizleri 50 baz puan artırma kararı aldı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 11 yıllık aranın ardından faiz artışlarına 21 Temmuz'da 50 baz puanla başlamış, eylül ayında ise politika faizini 24 yıllık tarihinde ilk kez 75 baz puan artırmıştı.

ECB, son 4 toplantıda böylelikle 250 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti.

Bugün gerçekleşen para politikası toplantısında ise ECB, faizleri 50 baz puan artırdığını açıkladı.

ECB, bu son faiz artışıyla birlikte ise refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranı yüzde 3 seviyesine çıkardı. ECB ayrıca mevduat faizini yüzde 2,50'ye, marjinal fonlama faizini ise yüzde 3,25'e yükseltti.

Piyasaların genel beklentisi de faizlerin 50 baz puan artırılması yönündeydi.

Açıklanan son öncü veriye göre Euro Bölgesi'nde ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 8,5 seviyesinde bulunurken, enflasyonun ECB'nin yüzde 2'lik hedefinin üzerinde kalmaya devam etmesi sebebiyle ECB Başkanı Christine Lagarde ise faiz artışlarında bir süre daha aynı rotada olacaklarını açıklamıştı.

Faiz kararının ardından paylaşılan karar metninde ise ECB'nin faiz oranlarını kademeli olarak artırmaya devam edeceği ve enflasyon hedefine dönülebilmesi için ciddi şekilde sınırlayıcı seviyede tutulacağı açıklandı.

Ayrıca, ECB'nin mart ayında yapılacak para politikası toplantısında da faizleri 50 baz puan daha artırmaya niyetli olduğu bildirildi.

REKLAMI KAPAT X