Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı
Doviz.com
18.07.2024 15:15

Avrupa Merkez Bankası (ECB), temmuz ayı para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), temmuz ayı toplantısı sonrasında üç temel politika faiz oranını sabit bıraktığını duyurdu.

Böylelikle refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranı yüzde 4,25’te, mevduat faizi oranı yüzde 3,75'te, marjinal fonlama faizi oranı ise yüzde 4,50'de kalmaya devam etti.

ECB, son olarak haziran ayında, "Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyümeden daha az sorun teşkil etmeye başlaması" nedeniyle yaklaşık 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirmişti. Bu kapsamda haziranda üç temel politika faizinde 25 baz puanlık indirim gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirdi Avrupa Merkez Bankası (ECB), haziran ayı olağan para politikası toplantısının ardından "Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyümeden daha az sorun teşkil etmeye başlaması" nedeniyle yaklaşık 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirdi.

Ancak, faiz kararının ardından konuşan ECB Başkanı Christine Lagarde, haziran ayındaki faiz indirimini hızlı bir şekilde yenilerinin takip etmeyeceğinin sinyalini vererek, “Önceden belirlenmiş bir yol izlemiyoruz. Faizleri tekrar sabit tuttuğumuz dönemler olabilir” diye konuşmuştu.

İLGİLİ HABER Lagarde: Faizler doğrusal düşüş yolunda değil Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde, 5 yıl sonra gelen haziran ayındaki faiz indirimini hızlı bir şekilde yenilerinin takip etmeyeceğinin sinyalini verdi.

Bölgede dün açıklanan enflasyon verileri de Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyonun beklentilere paralel yüzde 2,5 artış kaydettiğini göstermişti. Ancak, enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyonun yüzde 2,9 ile yüksek bir seviyede kalmaya devam etmesi, faiz indirimi için temkinli davranılabileceği beklentilerini kuvvetlendirmişti.

Bu gelişmelerin ardından yatırımcıların pozisyonlarını ABD ve Euro Bölgesi’ndeki para politikası beklentilerine göre hazırlaması ise euro/dolar çaprazının son 4 ayın en yüksek seviyesine çıkmasına yol açmıştı.

İLGİLİ HABER Euro, dolar karşısında 4 ayın zirvesine çıktı Euro'nun dolar karşısında yükselişi devam ediyor. Buna göre euro/dolar paritesi bugün itibarıyla 1,0945 seviyesini test ederek, marttan bu yana en yüksek seviyesini gördü.
REKLAMI KAPAT X