Euro, dolar karşısında 4 ayın zirvesine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro, dolar karşısında 4 ayın zirvesine çıktı
Doviz.com
17.07.2024 15:59

Euro'nun dolar karşısında yükselişi devam ediyor. Buna göre euro/dolar paritesi bugün itibarıyla 1,0945 seviyesini test ederek, marttan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Avrupa Birliği'ne (AB) üye 20 ülkenin tek para birimi olan euro, haziran sonundan bu yana devam eden artış eğilimini sürdürerek, dolar karşısında marttan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Buna göre euro/dolar paritesi 1,0945 seviyesini test ettikten sonra saat 15.45 itibarıyla yüzde 0,39 artışla 1,0942 seviyesinden işlem gördü. Euro, TL karşısında ise rekor serisini sürdürerek yüzde 0,53 artışla 36,24’ten fiyatlandı.

İLGİLİ HABER Euro ve sterlin tüm zamanların zirvesine çıktı İngiltere ve Fransa’da gerçekleşen seçimlerin ülkelerdeki belirsizlikleri kaldırması sonrasında para birimleri de yükselişe geçti. Buna göre İngiliz sterlini ve euro, dolar karşısında kazançlarını genişletirken; Türk lirası karşısında ise tüm zamanların yeni zirvesine ulaştı.

Analistler ise doların haftalardır baskı altında olduğuna ve bu hafta diğer tüm önemli para birimleri karşısında belirgin şekilde zayıfladığına işaret ederek, bunun sebebinin ABD'de enflasyonun haziran ayında belirgin bir şekilde zayıflamasının ardından söz konusu ülkede temel faiz oranlarının da yakın zamanda düşme ihtimalinin artması olduğunu vurguladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın, 15 Temmuz'da faiz indirimlerine başlamada geç kalmak istemediklerini belirtmesi, para piyasalarındaki fiyatlamaların netleşmesine neden olurken, yıl sonuna kadar Bankanın en az 2 kez faiz indireceğine kesin gözüyle bakılmaya başlanmıştı.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell: Son enflasyon verilerinde ilerleme var Fed Başkanı Jerome Powell, bu yılın ikinci çeyreğindeki enflasyon verilerinde ilerleme olduğunu söyledi.

Piyasalarda gözler ECB'nin faiz kararında

ECB Yönetim Konseyi ise 5-6 Haziran'daki toplantının ardından 5 yıl sonra ilk kez faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürmüştü.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirdi Avrupa Merkez Bankası (ECB), haziran ayı olağan para politikası toplantısının ardından "Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyümeden daha az sorun teşkil etmeye başlaması" nedeniyle yaklaşık 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirdi.

ECB'nin faiz oranlarına ilişkin bir sonraki toplantısı ise yarın gerçekleştirilecek. Bu kapsamda Avrupa Merkez Bankası (ECB) TSİ 15.15'te üç temel politika faizine ilişkin kararını açıklayacak.

Ekonomistler, ECB'nin ikinci bir aşağı adım kararı almamasını ve şimdilik oranları sabit tutmasını bekliyor.

Bugün açıklanan verilere göre ayrıca Euro Bölgesi'nde enflasyon haziranda yüzde 2,5'e gerilemiş ancak enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon yüzde 2,9 ile yüksek bir seviyede kalmaya devam etmişti. Bu veri de faiz indirimi için temkinli davranılabileceği beklentilerini kuvvetlendirdi.

İLGİLİ HABER Euro Bölgesi enflasyonu beklentilere paralel geldi Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziran ayında yıllık bazda yüzde 2,5 seviyesinde belirlendi.

Analistler de ABD ve Euro Bölgesi'ndeki para politikası perspektifinden bakıldığında, euronun daha güçlü ve doların daha zayıf olmaya devam etmesi için çeşitli nedenler olduğunu belirterek, döviz opsiyonları piyasasındaki yatırımcıların, ECB toplantısından kısa bir süre önce kendilerini buna göre konumlandırdıklarını kaydetti.

İLGİLİ HABER Trump’ın Fed’in bağımsızlığına gölge düşüreceği endişeleri artıyor ABD başkan adayı Donald Trump, Fed Başkanı Jerome Powell'ı başkanlık seçimlerinden önce faiz oranlarını düşürmemesi konusunda uyardı. Trump, Powell'ın görev süresini tamamlamasına ancak "doğru şeyi yapıyorsa" izin vereceğini belirtti.
REKLAMI KAPAT X