Batılı şirketler Rusya’dan varlıklarını çıkarmanın yollarını arıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Batılı şirketler Rusya’dan varlıklarını çıkarmanın yollarını arıyor
Doviz.com
18.09.2023 16:28

Rusya'da faaliyet gösteren Batılı şirketlerin milyarlarca dolarlık kazancının Rusya’da kaldığı ve Kremlin’in dost olmayan ülke şirketlerinin varlıklarına erişimi engellediği öne sürülüyor.

Ukrayna savaşının başından bu yana Rusya’da faaliyet göstermeye devam eden Batılı şirketler milyarlarca dolar kâr elde ederken Kremlin'in dost olmayan ülke şirketlerinin varlıklarına erişimi engellediği bildirildi.

Kremlin son olarak ise geçen yıl ABD, İngiltere ve AB üyeleri gibi “dost olmayan” ülkelerdeki işletmelere temettü ödeme yasağı getirmişti. Bu nedenle BP, Citigroup gibi onlarca dev şirketin Rusya’daki kazançları ülkede kalmıştı.

Kyiv Ekonomi Okulu (KSE) tarafından derlenen verilere göre ise bu tür ülkelerden gelen şirketler, 2022’de sadece Rusya’da 20 milyar dolar kâr elde etti. KSE verilerine göre Rusya’da faaliyet gösteren Avusturyalı banka Raiffeisen ise Rusya’daki 2022 kazancının 2 milyar dolar olduğunu bildirdi.

ABD’li şirketler Philip Morris ve PepsiCo sırasıyla 775 milyon dolar ve 718 milyon dolar kazandı. İsveçli araç üreticisi Scania da 2022’de Rusya’da 621 milyon dolarlık kâr elde etti.

Rusya’da faaliyet gösteren en büyük batılı banka olan Raiffeisen ise konuyla ilgili açıklamasında ülkedeki kârına erişiminin olmadığını söyledi. Philip Morris konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçınırken, PepsiCo ve Scania da yorum taleplerine yanıt vermedi.

KSE rakamlarına göre ABD merkezli şirketler 4,9 milyar dolar ile en büyük toplam kârı elde ederken, onu sırasıyla 2,4 milyar dolar, 1,9 milyar dolar ve 1 milyar dolar ile Alman, Avusturya ve İsviçre şirketleri izledi.

Şirketleri satmakta zorlanıyorlar

Birçok yabancı şirket ise Rusya’daki yan kuruluşlarını satmaya çalışsa da herhangi bir anlaşma Moskova’nın onayını gerektiriyor. Ayrıca olası satışların da yüksek fiyat indirimlerine tabi olması gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde British American Tobacco ve İsveçli araç üreticisi Volvo da yakın zamanda ülkedeki varlıklarını yerel sahiplere devretme konusunda anlaşma yaptıklarını duyurmuştu.

İLGİLİ HABER Volvo'nun Rusya'daki varlıkları bir Rus yatırımcıya devredildi Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Volvo'nun Rusya'daki tüm varlıklarının bir Rus yatırımcıya devredildiğini duyurdu.
İLGİLİ HABER BAT, Rusya ve Belarus'taki operasyonlarını sattı Küresel çapta faaliyet gösteren tütün devi British American Tobacco (BAT), Rusya ve Belarus'taki operasyonlarının satışı konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.
REKLAMI KAPAT X