BBVA’dan Moody's kararı sonrası Türkiye analizi

Okuma Süresi: 2 Dakika
BBVA’dan Moody's kararı sonrası Türkiye analizi
Doviz.com
22.07.2024 17:27

Moody’s'in Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırmasının ardından BBVA'nın piyasa stratejisi raporunda, bu gelişmenin Türkiye ekonomisi ve finansal piyasalar üzerindeki etkileri değerlendirildi.

Tufan Cömert ve Ana Munera imzasını taşıyan raporda BBVA, Türkiye’nin kredi notunun artmasının yabancı yatırımcılar için önemli bir faktör olduğunu aktardı.

Raporda, Türkiye’nin kredi notunun artırılmasının, borçlanma maliyetlerini düşürecek ve ekonomik büyümeyi destekleyecek bir faktör olduğu bildirildi.

Piyasa likiditesi ve faiz oranları

Kredi notu artışının, tahvil piyasasında işlem hacmini ve likiditeyi artıracağının da belirtildiği raporda, “Daha yüksek kredi notuna sahip Türk varlıkları, daha geniş bir yatırımcı tabanı tarafından talep edilecek ve bu da piyasalarda işlem hacmini ve likiditeyi artıracaktır. Bu gelişme, Türkiye tahvil piyasalarında işlem maliyetlerini azaltacak ve piyasa derinliğini artıracaktır" ifadeleri kullanıldı.

CDS primleri ve faiz oranları

BBVA, Türkiye'nin CDS priminin 220-230 baz puan seviyelerine düşmesinin beklendiğini de belirterek, “Düşen enflasyon, iyileşen mali ve dış dinamikler ve gelecekteki not artırımı beklentisi, kredi piyasasına ihtiyaç duyulan desteği sağlayacaktır" ifadelerine yer verdi.

Morgan Stanley de haziran ayında paylaştığı değerlendirmesinde Türkiye'nin CDS beklentisini düşürerek satış önermişti.

İLGİLİ HABER Morgan Stanley’den Türkiye analizi: CDS, dolar ve faiz tahmini Morgan Stanley analistleri, Türkiye'ye ilişkin yayımladıkları son notta, 270 baz puan civarındaki Türkiye’nin 5 yıllık risk priminin (CDS) 217 baz puana gerileyeceğini ve 2025 ortasında dolar/TL’nin 39 lira seviyesinde seyredeceğini öngördü. Analistler ayrıca yetkililerin dezenflasyona olan bağlılığının faiz indirimi beklentilerinin 2025 yılının ilk çeyreğine taşınmasına yol açtığını söyledi.

Kredi notu artışının genel etkileri

BBVA, kredi notu artışının genel etkilerine ilişkin ise, "Moody’s’in atadığı notun ve bu notun etkilerinin tutarsız olduğunu uzun süredir savunuyorduk. Bu nedenle en az iki kademe bir artışın gerekli olduğunu düşünüyorduk. Bu anlamda, bu artış bizim için hiç de sürpriz olmadı. Bu, tüm yatırımcı türlerini cezbetmek veya Türkiye’nin portföylerdeki ağırlığını bir gecede değiştirmek için yeterli olmayabilir, ancak Türkiye’nin doğru yolda olduğunu gösteren bir başka teyittir" denildi.

Öte yandan, FATF’nin gri listesinden çıkarılmasının ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu artırma konusunda daha istekli olacakları yönünde beklentiler vardı. BBVA ise yerel dinamiklerin iyileşmesi ile birlikte Fitch’in 6 Eylül’de ve S&P’nin 1 Kasım’da yapacağı değerlendirmelerde de not artış beklentilerinin güçlendiğini belirtti.

İLGİLİ HABER Borsa son 20 yılda kredi notu artışlarına nasıl tepki verdi? Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu iki kademe birden artırmasının ardından Borsa İstanbul, haftaya pozitif başladı. Peki, BIST 100 endeksi son 20 yılda kredi notu artışlarına nasıl tepki verdi? İşte detaylar..
Etiketler: BBVA Moody's kredi notu CDS
REKLAMI KAPAT X