Bloomberg: Türkiye'nin yeni ekonomi ekibi savunmayı geri çekince lira düştü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bloomberg: Türkiye'nin yeni ekonomi ekibi savunmayı geri çekince lira düştü
Doviz.com
07.06.2023 16:55

Bloomberg, TL’nin dolar kuru karşısında keskin bir değer kaybı yaşamasının ardından bugün yaşanan gelişmelerin perde arkasını değerlendirdi.

TL’nin dolar karşısında yüzde 7’yi aşan bugünkü değer kaybı, uluslararası basında da kendine yer buldu.

Buna göre, ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’de Tuğçe Özsoy, Kerim Karakaya ve Beril Akman imzasıyla yayımlanan “Türkiye’nin yeni ekonomi ekibi savunmayı geri çekince TL düştü” başlıklı haberde, bugün döviz kurlarında yaşananlara dair dikkati çekici bilgiler yer aldı.

Bloomberg’e bilgi veren kaynaklara göre, Mehmet Şimşek yönetimindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası’ndan (TCMB) kamu bankaları üzerinden gerçekleştirilen döviz kurlarına yapılan müdahalelerinin yumuşatılmasını istedi.

Bloomberg haberinde bu gelişme, “Yeni ekonomi yönetiminin daha geleneksel ekonomi politikalarına yönelinmesinin bir parçası olarak, maliyetli müdahale stratejisinin terk edildiğinin bir işareti” olarak değerlendirildi.

Peki, dolar ne kadar olacak?

Bloomberg’deki haberde, dolar satışları ve döviz talebini azaltmayı amaçlayan bir dizi bankacılık düzenlemesi sayesinde 28 Mayıs’ta yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar TL’nin nispeten sabit tutulduğu, TL’nin 28 Mayıs’taki seçim sonrasında yüzde 13’ten fazla değer kaybettiği hatırlatıldı.

Haberde ayrıca, yatırımcıların TL’de daha fazla değer kaybı beklediği opsiyon piyasasında dolar/TL’nin üç ay içinde 25’e ulaşma olasılığının yüzde 80, 27’ye ulaşma olasılığının yüzde 60 olarak fiyatlandığı aktarıldı.

Tıklayın: Dolar kurundaki sıçramanın ardından ekonomistlerden ilk değerlendirmeler

Tıklayın: Reuters: TL, yeniden serbest olmaya hazırlanıyor

Tıklayın: Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak? Ekonomislerin beklentisi ne yönde?

REKLAMI KAPAT X