DİSK’ten asgari ücrete yönelik yeni çağrı

Okuma Süresi: 2 Dakika
DİSK’ten asgari ücrete yönelik yeni çağrı
Doviz.com
19.06.2023 13:45

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) düzenlediği basın toplantısında asgari ücrete ilişkin tespit ve taleplerini açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ara zamma yönelik yaptığı ikinci toplantı bugün sona erdi.

İLGİLİ HABER Asgari ücrette ikinci toplantı sonrası ilk açıklama Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret görüşmelerinde ikinci toplantı sonrasında ilk açıklama Türk-İş Temsilcisi Ramazan Ağar'dan geldi.

DİSK’ten ise toplantı sonrasında asgari ücrete ilişkin yeni öneriler geldi.

Kaynak: DİSK - Twitter

Buna göre DİSK Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında önerilerini açıklayan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücret belirlenirken bir evde iki kişinin çalışması halinde o eve yoksulluk sınırının üstünde gelir girmesi güvence altına alınmalıdır” diyerek BİSAM’ın son açıkladığı yoksulluk sınırına işaret etti.

BİSAM’ın dört gün önce açıkladığı yoksulluk sınırı verisi 34 bin 838 TL idi. Buna bağlı olarak DİSK asgari ücretin en az 17 bin seviyesinde olması gerektiğini ifade etti.

İLGİLİ HABER BİSAM: Mayıs ayında açlık sınırı 10 bin TL’yi aştı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi'nin raporuna göre, mayıs ayında açlık sınırı 10 bin 72, yoksulluk sınırı ise 34 bin 838 lira oldu.

Başkan Çerkezoğlu ayrıca asgari ücrete dair atılması gereken adımlar ve alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Türkiye asgari ücretliler topluluğu olmaktan kurtarılmalıdır.

İşçi sınıfının asgari ücret cenderesinden kurtulması için sendikalaşmanın ve grev ve toplu sözleşme başta olmak üzere sendikal hakların kullanımının önündeki engellerin kalkması gerekmektedir.

Acilen atılması gereken adım ise teşmil yoluyla toplu iş sözleşmelerinin kapsamının genişletilmesidir.

Asgari ücret belirlenirken bir evde iki kişinin çalışması halinde o eve yoksulluk sınırının üstünde gelir girmesi güvence altına alınmalıdır.

Kamu işçileri ve özel sektör işçileri arasındaki ücret farkları ortadan kaldırılmalıdır.

En düşük emekli aylığı da asgari ücret düzeyinde belirlenmelidir."

İLGİLİ HABER DİSK'ten "asgari ücret yılda dört kez artırılsın" çağrısı DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücrete yapılacak ara zamma ilişkin, "enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücretin ve bütün ücretlerin yılda dört kez güncellenmesi gerektiği" önerisinde bulundu.
REKLAMI KAPAT X