Emekli maaşlarının düşük olmasının iki nedeni

Okuma Süresi: 2 Dakika
Emekli maaşlarının düşük olmasının iki nedeni
Doviz.com
04.06.2024 15:57

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşlarının düşük olmasını iki sebebe bağladı. İşte Erdursun'un konuyla ilgili paylaşımı..

Hayat pahalılığı gündemdeki yerini korurken, emeklilerin düşük maaşlarının kaynağı olarak 2008'de çıkarılan yasa gösteriliyor.

2008 öncesindeki yasada güncelleme katsayısında enflasyon+büyüme oranının yüzde 100’ü dikkate alınırken, 2008’de yapılan değişiklikle büyümenin sadece yüzde 30’u dikkate alınmaya başlandı. Yani yüzde 70’i dikkate alınmaz duruma geldi.

Ayrıca aylık bağlama oranları 1999 öncesinde yüzde 75’in üzerine çıkabiliyordu. Daha sonra bu yüzde 65’e, 2008’de de yüzde 50’ye düşürüldü. Yani güncellenmiş kazancın yüzde 50’si aylık olarak bağlanmaya başladı.

Sosyal medya platformu X hesabından paylaşım yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun da konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Düşük emekli aylığı almanızın iki sebebi var;

1-Emekli aylığı hesaplama sisteminin 2000 ve 2008'de değişmesi

2-TÜİK'in enflasyonu

Örneğin; Emekli aylığınız temmuzda TÜİK'e göre ortalama yüzde 26 artacak. ENAG'a göre olması gereken yüzde 40'larda olacak.

Her dönem enflasyon farkından dolayı yaşadığınız enflasyon kayıplarının sonuçlarını yaşıyorsunuz..."

Erdursun başka bir paylaşımında ise "Emeklilik sadece emekli aylığı değildir, aynı zamanda emeklilik zamanı gelinceye kadar düzenli çalışmak için motivasyon oluşturur, iş disiplini sağlar, kayıt dışı çalışmayı engeller…" ifadelerini kullandı.

TÜİK VE ENAG enflasyonu

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), 2024 Mayıs ayı enflasyonunu yıllık yüzde 120,66, aylık ise yüzde 5,66 olarak belirlemişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise enflasyonun mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,37, yıllık bazda ise yüzde 75,45 artış kaydettiğini duyurmuştu.

İLGİLİ HABER En düşük emekli maaşı için 3 farklı tahmin Milyonlarca emekli, temmuz ayında emekli maaşını belirleyecek son 2 enflasyon verisini beklemeye başladı. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olur? İşte uzman isimlerden 3 farklı tahmin...
REKLAMI KAPAT X