Enflasyon verisi faiz beklentilerini nasıl etkiledi?: Yabancı bankaların TCMB’ye ilişkin son tahminleri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Enflasyon verisi faiz beklentilerini nasıl etkiledi?: Yabancı bankaların TCMB’ye ilişkin son tahminleri
Doviz.com
04.10.2024 09:30

TÜİK’in eylül ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından UBS, Barclays ve BBVA, TCMB’ye yönelik faiz tahmini açıkladı. İşte bankacılık devlerinin faiz patikasına ilişkin son tahminleri..

Dün açıklanan eylül ayı enflasyon verisinden sonra yabancı kurumlar da politika faizinde indirim beklentilerini güncellemeye başladı.

Buna göre ilk yorumlardan biri JPMorgan'dan gelmiş ve banka, ilk faiz indirimi beklentisini kasım ayından ocak ayına çektiğini duyurmuştu.

JPMorgan’ın ardından ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley de kasım ayında Türkiye'de faiz indirimi yapılması ihtimalinin zayıfladığına dikkati çekti.

İLGİLİ HABER JPMorgan, TCMB’ye yönelik faiz indirimi tahminini öteledi JPMorgan, beklentileri aşan enflasyon rakamlarının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk faiz indirimine ilişkin beklentisini öteledi.

"Enflasyon verileri TCMB için ikilem yaratabilir"

Yakın vadede risk-kazanç görünümünün daha az cazip göründüğünü gerekçe göstererek, dolar karşısında Türk lirası uzun pozisyon tavsiyesini sonlandıran UBS ise TCMB’nin gevşemeye daha geç başlama riskinin arttığını belirtti.

UBS ekonomisti Gyorgy Kovacs'ın kaleme aldığı raporda, "Türkiye'de dezenflasyonun devam edeceğini düşünüyoruz ancak orta vadeli dezenflasyon hızı daha belirsiz" ifadeleri yer aldı.

Kovacs'ın raporunda ayrıca, "TCMB'nin gevşeme döngüsünün 250 baz puan indirimle kasım ayında başlayacağını düşünmeye devam etsek de bugünkü açıklamanın ardından TCMB'nin gevşemeye daha geç başlama riski arttı. Faiz indirimi Aralık 2024 veya 2025 yılının başına sarkabilir" ifadelerine yer verildi.

"Açıklanan enflasyon verilerinin TCMB için bir ikilem yaratabileceğini düşünüyoruz" analizinin yer aldığı raporda, "Eylül ayındaki TCMB açıklamasında daha az şahin bir dil kullanılması, net döviz rezervlerinin eylül sonu itibarıyla 33 milyar dolara yükselmesi ve eylül ayında reel politika faizinin pozitife dönmesiyle faiz indiriminin de yaklaştığını düşünüyoruz" denildi.

Raporda, "Buna ek olarak, mevduatların dolarizasyonunun devam ettiğini ve kur korumalı mevduat (KKM) stokunun gerilediğini not ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

BBVA tahminlerini öteledi

BBVA ise ilk indirim beklentisini kasımdan aralık ayına öteledi. Kurum, aylık enflasyonun yüzde 2,97 ile yüzde 2,5 olan tahminlerinin üzerinde gerçekleştiğini belirterek, “Tüketici enflasyonu trendi, hizmet enflasyonu öncülüğünde çekirdek enflasyondaki bozulmayla beraber kötüleşmeye devam etti. İç talepte devam eden ılımlılaşmaya rağmen yüksek enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışlarındaki kötüleşme, asgari ücret artışı belirsizliği ve yılbaşında gerçekleşecek vergi düzenlemeleri enflasyon görünümünde yukarı yönlü risk oluşturuyor. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 43’e düşmesini bekliyoruz. Bu da TCMB’ye temkinli indirim için sınırlı bir alan oluşturabilir. İlk faiz indiriminin aralık ayında olmasını bekliyoruz. 250 baz puanlık indirimin ardından gelecek yılın ilk yarısında kademeli indirim olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Barclays: Ekim enflasyonu kritik olacak

Barclays’ten Ercan Ergüzel ise “Ekim ayı enflasyon verisi kritik olacak” başlığıyla paylaştığı notta aylık enflasyonun negatif sürpriz olduğunu belirterek, “Kasım ayında 250 baz puanlık faiz indirimi beklentimiz devam ediyor. Ancak ekim ayında aylık enflasyon yüzde 2’nin üzerinde gerçekleşirse Merkez Bankası ilk indirimi aralık veya ocak ayına öteleyebilir” dedi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan da TBMM'de yaptığı konuşmada fiyat istikrarı sağlanana kadar politikayı sıkı tutacaklarını bildirmişti.

İLGİLİ HABER TCMB Başkanı Karahan'dan faiz indirimi beklentilerine yanıt Para politikasında iki unsuru dikkatle takip ettiklerini belirten TCMB Başkanı Fatih Karahan, para politikasında sıkılığın korunmaya devam edeceğini söyledi.
İLGİLİ HABER Ekonomistler enflasyon verilerini nasıl yorumladı? Eylül ayında aylık bazda artış gösteren enflasyon, yıllık bazda ise 14 ay sonra yüzde 50 seviyesinin altına geriledi. TÜİK verisi sonrasında ekonomistler de veriye ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
REKLAMI KAPAT X