Euro, dolar karşısında son 9 ayın en yüksek seviyesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro, dolar karşısında son 9 ayın en yüksek seviyesinde
Doviz.com
24.01.2023 14:03

Euro, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin agresif para politikası tutumundan destek bularak dolar karşısında son 9 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Euro/TL, saat 14:00 itibarıyla %0,05 düşüşle 20,4303 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar ise %0,06 düşüşle 1,0861 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar paritesi dün ise 1,0927 dolara kadar yükselerek geçen yılın nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyeleri Klaas Knot ve Peter Kazimir'in şubat ve mart aylarındaki toplantılarda 50 baz puanlık iki faiz artırımı daha yapılmasını savunan yorumları, euronun bu son yükselişine destek oldu.

ECB Başkanı Christine Lagarde ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ECB'nin yüksek seyreden enflasyonu yavaşlatmak için faiz oranlarını hızla artırmaya devam edeceğini söylemiş ve bankanın kararlılığına vurgu yapmıştı.

ECB'nin kararlı duruşu ise Avrupa'da yaşanan sorunlara rağmen euronun son dönemlerde diğer para birimleri karşısında üstünlük kurmasını sağladı.

Rabobank FX stratejisti Jane Foley ise doğal gaz fiyatlarındaki düşüşle birlikte resesyon korkularının azalmasının da euroyu desteklediğini belirtti.

Foley, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ekonomik görünüme olan güvenin artması ya da en azından kötümserliğin büyük bir kısmının ortadan kalkması, eurodaki yükselişin önemli bir katalizörü oldu." dedi.

Reuters'in analistlerle yaptığı bir ankette ise piyasanın genel olarak önümüzdeki iki toplantıda 50 baz puanlık artış beklediği görüldü.

Convera analisti Joe Manimbo, eurodaki yükselişle ilgili olarak "Gerçekten de olayları yönlendiren konu, merkez bankalarının politika ayrışması." değerlendirmesinde bulundu.

Manimbo, mevcut döngüde Fed'in en şahin günlerini geride bıraktığını da belirtirken; merkez bankalarının politika görünümlerinin tartıldığında, Fed'in benzerlerinden daha yavaş hareket ettiğinin görüldüğünü bunun ise doları dezavantajlı bir konuma getirdiğini söyledi.

Fed fon vadeli işlemleri ise Fed'in önümüzdeki ay 50 baz puanlık bir hamle yapma ihtimalinin olmadığını fiyatlamaya başladı.

REKLAMI KAPAT X