Goldman Sachs ekonomistleri, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ekonomiye etkilerinin belirlenmesi için henüz erken olduğunu ancak etkinin beklenenden oldukça az olabileceğini belirtti.
Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil'in hazırladığı notta, “1999 Marmara depremi GSYH’daki payı, şimdiki depremin üç katından daha büyük bir bölgeyi etkiledi. Bir akademik çalışma, o depremin maliyetinin GSYH’nin yüzde 1,2’sine tekabül ettiğini ortaya koydu. Bu sonuçlar ve bölgenin büyümedeki payı dikkate alındığında geçen haftaki depremin GSYH’ye maliyetinin yüzde 1’in oldukça altında kalabileceğini hesaplıyoruz” denildi.
Ayrıca para ve maliye politikası adımları ile gönderilen yardımlara atıfta bulunulan kurum notunda; ülkenin yardım ve yeniden inşa çabalarını organize edecek kapasiteye sahip olduğu sürece, büyüme üzerindeki etkinin ancak uzun vadede görülebileceği tahmin edildi.
Açıklamada "Geçmişte benzer şoklara verilen tepkilere dayanarak, Türkiye’nin kurumsal kapasitesinin yanıt vermek için yetersiz kalacağını düşünmek için bir sebep göremiyoruz. Riskler varsa, bunlar daha çok finansman tarafıyla ilgili. Türkiye’nin dış kaynaklara erişimi piyasa finansmanı B kredi notlu bir ülke olarak sınırlı ve bu yıl yapılması planlanan çok kritik bir seçim var. Bu nedenle hem kamu fonlaması hem de özel sektör yardımı depremin etkisini azaltmak için çok önemli olacak. Haber akışının önemli bir piyasa dışı finansmanın yakında geleceğini göstermesi ise ülke ekonomisi için cesaret verici” ifadeleri kullanıldı.
Tıklayın: IMF, depremin ekonomiye etkisini 1999 depremiyle kıyasladı