Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail'den üçlü zirve: Neler görüşüldü?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail'den üçlü zirve: Neler görüşüldü?
Doviz.com
04.09.2023 15:13

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Lefkoşa'da bir araya geldi.

Görüşmenin ana gündem maddeleri arasında enerji, güvenlik ve üç ülkenin Doğu Akdeniz'deki iş birliğinin bulunduğu bildirildi.

Buna göre Lefkoşa'da bir araya gelen taraflar Doğu Akdeniz'deki ittifaklarını enerji ve güvenlik konularında derinleştirme kararı aldı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, konuyla ilgili açıklamasında Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail'in Doğu Akdeniz'de istikrarın temel direklerini temsil ettiğini belirterek, "Üçlü ortaklık zamana meydan okudu ve hem siyasi ve ekonomik düzeyde hem de diğer alanlarda faydalarını kanıtladı" dedi.

Üç lider, ilk kez 2021'de düzenlenen görüşme kapsamında bir araya gelmişti.

2 yılı aşkın bir süre sonra yeniden buluşan taraflar, elektrik şebekelerini birbirine bağlayan elektrik projesini ve Doğu Akdeniz'deki müttefikleri arasında potansiyel bir bölgesel doğal gaz boru hattını içeren bir enerji anlaşmasını da nihayete erdirmeye hazırlanıyor.

2 bin megavatlık denizaltı kablosunun dünyanın en uzun ve en derin sualtı elektrik kablosu olması beklenirken, Akdeniz'in dibinden geçerek Asya ile Avrupa arasında köprü kurması hedefleniyor.

Öte yandan görüşmenin geçtiğimiz temmuz ayında yapılması planlanmış ancak İsrail Başbakan Netanyahu'nun sağlık sorunu nedeniyle ertelenmişti.

REKLAMI KAPAT X