Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (2 Eylül - 7 Eylül)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (2 Eylül - 7 Eylül)
Doviz.com
07.09.2024 18:05

Yurt içinde revize edilen OVP hedeflerinin takip edildiği haftada küresel piyasaların odağı Fed’in faiz patikasına ışık tutabilecek ABD istihdam rakamlarındaydı.

İşte haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 – OVP’de 3 yıllık hedefler revize edildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomide 2025-2027 dönemini kapsayan yeni yol haritasını açıkladı.

Buna göre OVP'de 2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 4'ten yüzde 3,5'e çekilirken, enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 33'ten yüzde 41,5'e çıkarıldı. Cari açık tahmini ise bu yıl için yüzde 3,1'den yüzde 1,7'e düşürüldü.

İLGİLİ HABER Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı: Ekonomide 3 yıllık hedefler revize edildi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomide 2025-2027 dönemini kapsayan yeni yol haritasını açıkladı.

2 – ABD’de istihdam tahminlerin altında kaldı

ABD Çalışma Bakanlığı, ağustos ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.

Buna göre tarım dışı istihdam verisi ağustosta 142 bin seviyesinde gerçekleşti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise tarım dışı istihdamın 164 bin seviyesinde ölçülmesiydi.

İLGİLİ HABER ABD'de tarım dışı istihdam tahminlerin altında kaldı ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam ağustos ayında piyasa beklentilerinin altında kaldı.

3 – Fitch, Türkiye’nin kredi notunu artırdı

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun "B+"dan "BB-"ye yükseltildiği, not görünümünün ise "durağan" olarak belirlendiği aktarıldı.

İLGİLİ HABER Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükselti Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, not görünümünü durağana çevirdi.

4 – Enflasyonun artış hızı ağustosta yavaşladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre enflasyon ağustos ayında yıllık bazda yüzde 51,97 artış kaydetti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise enflasyonun yüzde 52,20 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise enflasyon (E-TÜFE) ağustos ayında aylık bazda yüzde 3,47, yıllık bazda ise yüzde 90,35 artış göstermişti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise pazar günü İstanbul'da perakende fiyatların aylık yüzde 1,73, yıllık ise yüzde 61,57 artış gösterdiğini açıklamıştı.

İLGİLİ HABER Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

5 – Kiralarda tavan zam oranı belli oldu

Ağustos ayı enflasyon verisinin açıklanmasının ardından eylül ayına ilişkin kira artış tutarları da belli oldu. 

Tavan zam sınırının kalkması sonrası konut ve iş yerlerine yönelik kira artış oranı, ağustos ayı enflasyon rakamlarının ardından yüzde 64,91 olarak belirlendi.

İLGİLİ HABER Kiralarda tavan zam oranı belli oldu Ağustos ayı enflasyon verisinin açıklanmasının ardından eylül ayına ilişkin kira artış tutarları da belli oldu. İşte iş yerleri ve konutlarda eylül ayında yapılabilecek tavan artış oranı..

6 – Türkiye’den BRICS hamlesi

Son günlerde uluslararası kamuoyunun gündeminde olan Türkiye'nin BRICS'e dahil olma süreciyle ilgili Kremlin'den açıklama gelmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BRICS toplantısına katılacağı bildirilmişti.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20-24 Ekim'de Kazan'da düzenlenecek BRICS Zirvesi'ne katılacağını doğruladı.

İLGİLİ HABER Olası BRICS üyeliği hangi sektör ve hisseleri öne çıkarır? Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20-24 Ekim'de Kazan'da düzenlenecek BRICS Zirvesi'ne katılacağını doğruladı. Peki, Türkiye'nin olası BRICS üyeliği hangi sektör ve hisseleri öne çıkarır? İşte detaylar..

7 - Ekonominin ikinci çeyrek büyüme karnesi belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt içi Hasıla verilerini açıkladı.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre ekonomi ikinci çeyrekte yıllık bazda %2,5 büyüme kaydetti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise %2,8 büyüme gerçekleşmesi yönündeydi.

İLGİLİ HABER Ekonominin ikinci çeyrek büyüme karnesi belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt içi Hasıla verilerini açıkladı.

8 – Borsaya bir şirket daha katılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 44. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Durukan Şekerleme Sanayi ve Ticaret AŞ halka arzının onaylandığını duyurdu.

SPK haftalık bültenine göre Durukan Şekerleme Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 1 TL nominal değerli payları 17,00 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. 

İLGİLİ HABER SPK bülteni yayımlandı: Borsaya bir şirket daha katılıyor Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bir şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

9 – OPEC+ grubu petrol üretiminde artış planını erteledi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu günlük petrol üretimini artırma planını 2 ay erteledi. Petrol üretiminin günlük 180 bin varil artırılması planlanıyordu.

İLGİLİ HABER OPEC+ grubu petrol üretiminde artış planını erteledi OPEC+ grubu kırılgan talep sonrası düşen fiyatlar nedeniyle petrol üretiminde artış planını ertelediğini duyurdu.

10 - TL'nin reel değeri 40 ayın zirvesinden geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TÜFE bazlı reel efektif kuru endeksi ağustos verisini açıkladı.

TÜFE bazlı reel efektif kuru endeksi ağustosta 62,34 seviyesine geriledi. Endeks önceki ay 62,90 ile Mart 2021'den beri en yüksek seviyeye çıkmıştı. TÜFE bazlı reel efektif kuru endeksi böylelikle 5 ay sonra düşerek 40 ayın zirvesinden gerilemiş oldu.

İLGİLİ HABER TL'nin reel değeri 40 ayın zirvesinden geriledi TÜFE bazlı reel efektif kuru endeksi ağustosta 40 ayın zirvesinden düşerek 62,34 seviyesine indi.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Tarih tekerrür eder mi?: Altında eylül sendromu 2017'den bu yana eylül aylarında ortalama yüzde 3,2 düşen altın, bu yılın eylül ayına da aşağı yönlü bir seyir ile başladı. Peki, bu yıl altında eylül sendromu aşılabilir mi? İşte altının seyri için yatırımcıların takip edeceği gelişmeler..
İLGİLİ HABER Okullar kayıt ücreti alabilir mi?: Bakan Tekin yanıtladı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda kayıt ücreti alınıp alınmadığıyla ilgili kendisine yöneltilen bir soruya, “Bir yönetici kayıt ücreti istiyorsa bu illegal bir durumdur, biz de gerekeni yaparız.” dedi.
İLGİLİ HABER Evlilik kredisi uygulamasında yeni dönem: 3 il eklendi, gelir kriteri değişti Aile ve Gençlik Fonu Projesi'nin pilot uygulamasında ikinci bölümün başlatıldığını duyuran Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, hizmetten daha çok kişinin yararlanması amacıyla doğurganlık hızının en düşük olduğu 3 ilin pilot projeye eklendiğini ve gelir kriterinin değiştirildiğini açıkladı. 
İLGİLİ HABER OVP'de kredi kartı limitlerine düzenleme sinyali Türkiye ekonomisinin 3 yıllık hedef ve politikalarının yer aldığı Orta Vadeli Program'da kredi ve kredi kartlarına ilişkin detaylara da yer verildi.
İLGİLİ HABER 2500 ek taksi kararı İstanbul’da plaka fiyatlarını nasıl etkiledi? İstanbul'da UKOME'nin onayıyla 2500 yeni taksi plakasının ihale edilmesi kararı sonrasında taksi plakalarının fiyatları yüzde 6 değer kaybetti.
İLGİLİ HABER Philip Morris grubu sigaralara zam geldi Sigaraya eylül ayının ilk zammını Philip Morris grubu yaptı. Buna göre gruba ait sigaraların fiyatlarında 3 ila 4 TL arasında artışa gidildi.
İLGİLİ HABER Ağustos ayında en fazla satılan otomobil modelleri belli oldu Yılın ilk 8 ayında benzinli ve dizel gibi içten yanmalı motora sahip otomobil satışları düşerken, hibrit ve elektrikli otomobil satışlarının artması ile otomobil pazarı yüzde 3 oranında büyüme kaydetti. Peki, ağustosta en çok hangi marka ve model araçlar tercih edildi? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Petrol fiyatları son 9 ayın dibine geriledi Petrol fiyatları zayıf talebin arza yetmeyeceği endişesiyle düşüşünü hızlandırdı. Bu kapsamda brent petrol fiyatı bugün 74 doların altına inerek son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.
İLGİLİ HABER Ons altın psikolojik eşiğin altına indi Ons altın, Fed'in faiz patikasına ilişkin daha fazla ipucu sağlayabilecek ABD istihdam verileri öncesinde yeni haftaya psikolojik eşik olan 2 bin 500 doların altında başladı.
İLGİLİ HABER Togg'dan sıfır faizli kredi kampanyası Togg, eylül ayı boyunca mevcut T10X versiyonları için geçerli 700 bin TL krediye faizsiz 12 ay vade veya yüzde 2,99 faiz oranıyla 30 ay vade seçeneğini kullanıcılarla buluşturmaya başladı.
İLGİLİ HABER OVP'ye göre yılın kalan kısmında dolar/TL kaç olacak? OVP'den yapılan hesaplamaya göre dolar/TL'nin 2024'te ortalama 33,2 TL, 2025'te ise 42 TL olması bekleniyor. Peki, OVP öngörüsünün tutması için doların yılın kalan kısmını ortalama hangi seviyeden tamamlaması gerekiyor? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Merkez Bankası piyasadan likidite fazlasını çekti Ağustos ayının ikinci yarısında görülen likidite fazlasının Merkez’in adımları sonrası 2 Eylül itibarıyla açığa döndüğü görüldü.
İLGİLİ ANALİZ Haftalık kripto bülteni (7 Eylül 2024) Geçtiğimiz hafta, beklenenden sakin geçti. En önemli gelişmeler arasında, kripto piyasası özelinde olmasa da ABD verileri ve Bej Kitap yer aldı. İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…
REKLAMI KAPAT X