Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (27 Ağustos - 2 Eylül)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Doviz.com
02.09.2023 15:10

Bu hafta yurt içi piyasada büyüme verileri ile memur maaş artışına ilişkin görüşmeler takip edilirken, küresel piyasalarda ise ABD istihdam verileri ile kripto sektörüne yönelik gelişmeler izlendi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 - İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı

Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYİH), 2023 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda beklentilerin üzerinde bir büyüme kaydetti. 

Buna göre, ekonomi ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,8 büyüdü. Türkiye ekonomisi 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüme kaydederken, yılın ikinci çeyreğine ilişkin piyasaların genel beklentisi ise yüzde 3,5 büyüme gerçekleşmesi yönündeydi.

İLGİLİ HABER İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı! Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYİH), 2023 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda beklentilerin üzerinde bir büyüme kaydetti. 

2 - Memur ve memur emeklisinin zam oranı belli oldu

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 5'inci ve son toplantısının ardından memur ve memur emeklisinin gelecek iki yılı kapsayan zam oranını açıkladı.

Buna göre, memur ve memur emeklisinin zammı 2024 yılının ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ayı için 10; 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 6, ikinci altı ayı için 5 olarak belirlendi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nda yer alan 11 üyeden 6'sı zamma onay verirken, 5 üye ise karara itiraz etti.

İLGİLİ HABER Kritik süreç sonlandı: Hakem Kurulu, memur ve memur emeklisinin zam oranını açıkladı! Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 5'inci ve son toplantısının ardından memur ve memur emeklisinin gelecek iki yılı kapsayan zam oranını açıkladı.

3 - ABD'de istihdam verileri açıklandı

ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, ağustos ayında tarım dışı istihdam piyasa beklentilerini aşarken, işsizlik oranı da yükseliş kaydetti.

Buna göre, piyasa beklentisi 170 bin seviyesinde olan tarım dışı istihdam 187 bin seviyesinde gerçekleşti. 

Ağustos ayında ülkede işsizlik oranı yüzde 3,8 olurken, piyasanın işsizlik beklentisi ise yüzde 3,5 olmuştu. Temmuz ayında da veri yüzde 3,5 seviyesinde gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik istihdam verileri açıklandı! ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, ağustos ayında tarım dışı istihdam piyasa beklentilerini aşarken, işsizlik oranı da yükseliş kaydetti.

4 - Merkez Bankası reeskont faizinde 10 puanlık artışa gitti

TCMB, Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, reeskont faiz oranında 10 puanlık artışa gitti.

Böylece reeskont faizi yüzde 15,75'ten yüzde 25,75'e, avans faizi ise yüzde 16,75'ten yüzde 26,75'e yükseldi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan 10 puanlık sürpriz faiz artışı! TCMB, Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, reeskont faiz oranında 10 puanlık artışa gitti. Böylece reeskont faizi yüzde 15,75'ten yüzde 25,75'e, avans faizi ise yüzde 16,75'ten yüzde 26,75'e yükseldi.

5 - İstanbul’un ağustos ayı enflasyonu belli oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2023 Ağustos’a ilişkin Ücretliler Geçinme İndeksi ve Toptan Eşya Fiyatları İndeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, 2023 Ağustos ayında İstanbul'da, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 8,80; toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 6,65 oranında arttı.

2022 Ağustos ayına göre 2023 Ağustos ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 74,17, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 66,18 olarak gerçekleşti

İLGİLİ HABER İstanbul’un ağustos ayı enflasyonu belli oldu İTO verilerine göre, İstanbul'da perakende fiyatlar ağustosta aylık bazda yüzde 8,80, yıllık bazda ise yüzde 74,17 artış kaydetti.

6 - Grayscale, SEC davasını kazandı

Kripto para piyasalarının merakla beklenen davalarından biri olan Grayscale ile SEC arasındaki dava için mahkeme kararını açıkladı.

 Buna göre, Spot ETF'lerin onaylanması ya da Grayscale fonunun spot ETF olmasına yönelik bir karar çıkmadı ancak mahkeme, SEC'nin başvuruları redderken kullandığı argümanları geçersiz buldu.

Kararın ardından lider kripto para birimi Bitcoin ise %5’e yakın yükseldi.

İLGİLİ HABER Grayscale, SEC davasını kazandı: Bitcoin %5’e yakın yükseldi Kripto para piyasalarının merakla beklenen davalarından biri olan Grayscale ile SEC arasındaki dava için mahkeme kararını açıkladı. Kararın ardından lider kripto para birimi Bitcoin ise %5’e yakın yükseldi.

7 - Ek MTV'nin birinci taksiti için son ödeme süresi uzatıldı

Ek motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitinin ödeme süresi 06 Eylül 2023 Çarşamba gün sonuna kadar uzatıldı.

İLGİLİ HABER Ek MTV'nin birinci taksiti için son ödeme süresi uzatıldı Ek motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitinin ödeme süresi 06 Eylül 2023 Çarşamba gün sonuna kadar uzatıldı.

8 - SPK, iki şirketin halka arzına daha onay verdi

SPK, Gıpta Ofis Kırtasiye ve Promosyon Ürünleri İmalat Sanayi'nin ve Tarkim Bitki Koruma Sanayi'nin ilk halka arzını onayladı.

Buna göre Kurul, Gıpta Ofis Kırtasiye ve Promosyon Ürünleri İmalat Sanayi'nin 20,90 liradan, Tarkim Bitki Koruma Sanayi'nin 107,50 liradan ilk halka arzına onay verdi.

İLGİLİ HABER SPK, iki şirketin halka arzına daha onay verdi Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Gıpta Ofis Kırtasiye ve Promosyon Ürünleri İmalat Sanayi'nin ve Tarkim Bitki Koruma Sanayi'nin ilk halka arzını onayladı.

9 - Ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamları belli oldu

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ağustos ayında sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 12 bin 198 liraya ulaştı.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 39 bin 733 lira olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ağustosta 15 bin 813 lira oldu.

İLGİLİ HABER Ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamları belli oldu Türk-İş'in hesaplamalarına göre, ağustos ayında açlık sınırı 11 bin 658 liradan 12 bin 198 liraya, yoksulluk sınırı ise 37 bin 974 liradan 39 bin 733 liraya yükseldi.

10 - SEC, Bitcoin ETF kararlarını açıkladı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot Bitcoin ETF başvurularına ilişkin halihazırda masasında bulunan tüm başvuları erteledi.

SEC’nin aldığı kararlar kapsamında önce WisdomTree’nin spot Bitcoin ETF başvurusuna erteleme kararı geldi. Ardından onu Invesco, Valkyrie, Fidelity, VanEck ve Bitwise takip etti.

Son olarak onay ihtimali tamamından daha yüksek olarak görülen BlackRock başvurusu da diğer başvurular gibi ertelendi.

SEC’nin bu kararları ise Grayscale davası sonrası Bitcoin’deki güçlü alımların tersine dönmesine sebep oldu.

İLGİLİ HABER SEC, Bitcoin ETF kararlarını açıkladı: Bitcoin’de kayıplar derinleşti ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot Bitcoin ETF başvurularına ilişkin halihazırda masasında bulunan tüm başvuları erteledi. SEC’nin bu kararı ise Grayscale davası sonrası Bitcoin’deki güçlü alımların tersine dönmesine sebep oldu.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan KKM'ye yönelik bankalara yeni uygulama talimatı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kur korumalı mevduat ile ilgili olarak bankalara yeni uygulama talimatı gönderdi.
İLGİLİ HABER İkinci el araç ve gayrimenkul satışında yeni dönem İkinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı.
İLGİLİ HABER Benzine indirim geldi: Güncel akaryakıt fiyatları (1 Eylül 2023) Akaryakıta gelen son zamların ardından benzin fiyatlarına gece saatlerinden itibaren indirim geldi.
İLGİLİ HABER Enflasyon ve dolar/TL’ye yönelik beklenti anketi sonuçlandı Ekonomistlerin ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi'ne yönelik aylık medyan tahmini yüzde 7,08, 2023 yıl sonu dolar kuruna yönelik medyan tahmini ise 29,44 lira oldu.
İLGİLİ HABER Ekonomik güven endeksinde salgından bu yana en büyük düşüş Ekonomik güven endeksi ağustos ayında %5,2 oranında azalarak salgından bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.
İLGİLİ HABER Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye için gerekli 4 politika değişikliğini açıkladı TCMB'nin son faiz artırımını değerlendiren Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'yi zor günlerin beklediğini belirterek, yapılmasını gerekli gördüğü 4 politika değişikliğini paylaştı.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan "kararlılık" mesajı TCMB Başkanı Erkan, “2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz.” dedi.
İLGİLİ HABER Kiracı-ev sahibi uyuşmazlığında yeni dönem: Süreç nasıl işleyecek, ara bulucu ücretini kim ödeyecek? Kira uyuşmazlıklarında ara buluculuk dönemi 1 Eylül itibarıyla resmen başlıyor. Buna göre, bundan sonra uyuşmazlıklarda önce ara bulucunun yolu tutulacak. Peki ara buluculuk ücretini kim ödeyecek, kira anlaşmazlıklarında süreç nasıl ilerleyecek? İşte detaylar...
İLGİLİ HABER Türkiye Emekliler Derneği, en düşük emekli aylığına yönelik yeni talebini açıkladı Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli aylıklarının ağırlaşan ekonomik şartlar altında ezildiğini belirterek, en düşük emekli aylığına yönelik yeni talebini açıkladı.
İLGİLİ ANALİZ Haftalık kripto bülteni - 2 Eylül 2023 Kripto piyasalarında geçtiğimiz haftalarda yaşanan sakin seyir bu hafta yerini yüksek volatiliteye bıraktı. İşte kripto piyasalarında haftanın öne çıkan gelişmeleri..
REKLAMI KAPAT X