İkinci elde ibre yukarı döndü: Otomobillerde fiyat artışı sürer mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
İkinci elde ibre yukarı döndü: Otomobillerde fiyat artışı sürer mi?
Doviz.com
14.03.2024 16:52

2023 yılının sonlarına doğru gerileyen araç fiyatlarında son 3 aylık süre zarfında ibre yeniden yukarı döndü. Peki, piyasada fiyatları yükselten nedenler neler, fiyat artışları sürer mi? İşte otomotiv piyasasına yönelik merak edilenler..

2023 yılının sonlarına doğru sıfır araçlarda kampanyaların sürmesiyle birlikte ikinci el araç fiyatlarında da dikkat çeken düşüşler yaşanmıştı. Geçtiğimiz yılın aralık ayından itibaren ikinci el araç piyasasında ise ibre terse döndü.

İLGİLİ HABER Sıfır ve ikinci el araç fiyatlarında kırılma noktaları: 2023 yılında otomotiv sektörü Otomotiv sektörü, pek çok dikkat çeken gelişmenin yaşandığı bir yılı, sektörün tarihinde daha önce görülmemiş düzenlemelerle birlikte kapattı. Peki, bu gelişmelerin sıfır ve ikinci el araçlar üzerindeki etkisi nasıl oldu? İşte detaylar..

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise konuyla ilgili merak edilenleri Milliyet’e anlattı.

Buna göre İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel’in açıklamaları şöyle oldu:

“Sıfır otomobil fiyatlarında yaşanan yükseliş ikinci el fiyatlarına da yansıdı. Geçtiğimiz ay ikinci el otomobil etiket fiyatlarında %2 ile 3 oranında artış gözlemledik. Ancak, etiket fiyatları artmış olmasına ragmen düşük talep sebebiyle reel fiyatların halen sabit olduğunu söyleyebiliriz.

Hangi modellerde hareketlilik var? 

Tüm segment araçlarda benzer oranda fiyat artışı söz konusu. Son birkaç aydır sıfır otomobil fiyatlarının yükselmesiyle beraber 3 yaşa kadar genç model araç satışlarında hareketlilik bir miktar artmış durumda. Segment olarak değerlendirdiğimizde ise en çok tercih edilen otomobiller C Segment sedan aile otomobilleri ve B Segment Hatcback otomobiller.

İkinci elde fiyat artışı sürer mi? 

Ülkemizde satışa sunulan ithal otomobillerin payı genel pazarın %65’i civarında. Bu sebeple otomobil fiyatlarını belirleyen ana faktörlerin başında döviz kuru geliyor. İkinci el otomobil fiyatları da sıfır araç fiyatlarından referans alınarak belirlendiğinden döviz kurunda yükseliş olduğu taktirde hem sıfır hem de ikinci el otomobil fiyatlarındaki artış devam edecektir.

Sıfır araçta kampanyalar sonlandı mı?

İçerisinde bulunduğumuz mart ayı itibarıyla kampanyalar büyük ölçüde sona erdi. Önümüzdeki 1 aylık süre zarfında kampanyalar tamamen sonlanacak, sonraki süreçte 2024 model araçlar piyasadaki yerini almaya başlayacaktır.

Otomobil almak için doğru zaman mı?

Son dönemde sıfır otomobil fiyatları artmasına rağmen düşük talebin de etkisiyle ikinci el otomobil fiyatları halen sabit durumda. Sıfır otomobil fiyatlarının artması ve kampanyaların büyük ölçüde sona ermesiyle birlikte fiyat avantajı tekrar ikinci el otomobil lehine doğru şekilleniyor. Oluşacak bu fiyat avantajı neticesinde, yaz aylarına doğru talebin tekrar ikinci el otomobile kayacağı ve ikinci el pazarında hareketlenmenin başlayacağı kanaatindeyiz.

Şimdiye kadar döviz ve sıfır otomobil fiyatlarına rağmen sabit kalan ikinci el otomobil fiyatları, bu süreçte artan talebe bağlı olarak yükseliş gösterebilir. Dolayısıyla otomobil almayı düşünen vatandaşlarımızın bütçe ve ihtiyaçları doğrultusunda mevcut fiyatları değerlendirerek planladıkları otomobili almaları avantajlı olacaktır.”

İLGİLİ HABER Şubatta otomobil pazarının ilk 3'ü değişti Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında bu yılın şubat ayında en fazla satışı gerçekleştirilen markalar Fiat, Renault ve Citroen oldu.
İLGİLİ HABER İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken 5 madde İkinci el araç alımında uzmanlar, ekspertize gitmeden önce bazı ön kontrollerin yapılmasını öneriyor. İşte ikinci el araç alımında dikkat edilmesi gereken 5 madde..
REKLAMI KAPAT X