İl olma potansiyeli taşıyan ilçelere rağbet artıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
İl olma potansiyeli taşıyan ilçelere rağbet artıyor
Doviz.com
20.11.2023 13:10

Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin ekim ayı emlak verilerini yayımladı. Raporda, il olma potansiyeli taşıyan ilçelere ilginin arttığı bildirildi. 

Şirketten yapılan açıklamaya göre Türkiye genelinde konut satışları ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 azalarak 93 bin 761 olurken, 10 ayda yüzde 14,3 düşüşle 993 bin 835 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları yüzde 58 azalış göstererek 5 bin 577 olurken, ipotekli satışların toplamdan aldığı pay yüzde 5,9'a geriledi.

İLGİLİ HABER İpotekli konut satışlarında sert düşüş İpotekli konut satış adedinde ekim ayında 5 bin 577 ile en düşük ikinci aylık rakam görüldü. İpotekli satışların toplamdan aldığı pay ise 2013 Ocak'tan bu yana geçen 130 ayda ekim ile birlikte sadece 7 kez tek haneli gerçekleşti.

Emlakjet verilerine göre kiralık-satılık konut arama trendi ekimde satılık konut lehine yükselişe geçti ve aramaların yüzde 56’sı satılık, yüzde 44'ü ise kiralık konutlar için yapıldı.

En çok konut aranan iller arasında İstanbul ilk sırada yer alırken, megakent ilk kez hem satılık hem de aylık fiyat değişiminde görülen düşüşle dikkati çekti. Ekimde İstanbul'da önceki aya göre satılık konut fiyatları yüzde 1, kiralıklar ise yüzde 3 düştü.

En çok arama yapılan ilk 10'da satılık konutların fiyatı 4 ilde, kiralıkların ise 6 kentte düşüş gösterdi.

Kiraların en çok düştüğü il yüzde 6 ile Antalya oldu. Öte yandan Beylikdüzü, ilçeler arasında konut arama sıralamasında lider olurken onu Çankaya ve Bursa Osmangazi izledi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası açıkladı: Konut fiyatları eylülde %4,3 arttı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 Eylül ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi’ni (KFE) açıkladı.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verilen Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, bir süredir kamuoyunun gündeminde yer alan ve il olma beklentisi taşıyan ilçelere yönelik yaptıkları araştırmadan bahsetti.

Emlakjet katılımcılarından aldıkları cevaplara göre en çok Alanya ve Bandırma ilçelerine yönelik bir il olma beklentisi bulunduğunu kaydeden İdikat, şu ifadeleri kullandı:

"Söz konusu ilçelerin il olması halinde gayrimenkullerin de değerinin artacağı yönünde bir görüş mevcut. Kendi verilerimizden yaptığımız derlemeye göre Alanya hariç, bu beklenti ile hareket ederek söz konusu ilçelerde satılık ve kiralık fiyat artışlarının yukarı yönlü olduğunu görüyoruz. Ayrıca yaptığımız ankette katılımcıların bu ilçelere yönelik bir yatırım hevesi de mevcut. Alanya ise her yıl mevsimsel fiyat dalgalanmalarının yaşandığı bir ilçe. Dolayısıyla il olma potansiyeli en yüksek görülen ilçe olmasına rağmen, satılık ve kiralık fiyat değişimi negatif yönlü. Bunun da en önemli sebebi kış aylarına giriyor olmamız."

İLGİLİ HABER 19 yeni il önerisi: 8 kriteri karşılayan ilçe, il olabilecek MHP lideri Bahçeli’nin ‘100 il, bin ilçe’ önerisi, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda da ele alındı. Buna göre belirlenen 8 kriteri karşılayan 19 ilçenin il olabileceği aktarıldı.

İdikat ayrıca konut satışlarındaki düşüşten de bahsederek, konut satın almak isteyenlerin düşük faizli kredi kampanyası beklentisinin sürdüğünü, böyle bir kampanyanın hayata geçmesi halinde satışların da artacağını anlattı.

İLGİLİ HABER İlk evini alacaklara yönelik uygun faizli konut kredisinde son durum ne? İlk kez ev sahibi olacaklar, OVP kapsamında verilmesi planlanan düşük faizli kredi kampanyasının detaylarını bekliyor. Peki, düşük faiz ile sunulması planlanan kredide son durum ne?
REKLAMI KAPAT X