İSO İmalat PMI Endeksi Kasım Ayında Yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
İSO İmalat PMI Endeksi Kasım Ayında Yükseldi
Doviz.com
01.12.2017 10:55

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve IHS Markit işbirliğiyle gerçekleştirilen Kasım ayı PMI® anket sonuçları Cuma günü yayınlandı.  İSO Türkiye PMI İmalat Sanayi raporunda Kasım ayı İmalat Sanayi PMI (Satın Alma Müdürleri) verilerinin “Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarının Kasım’da üst üste dokuzuncu ay olacak şekilde iyileştiğine işaret ettiği” ve “imalat sektöründeki büyümede büyük ölçüde güçlü talebin etkili olduğu.” Ifade edildi.

İSO’nun resmi web sitesinde yayımlanan anket sonuçlarına göre; “Ekim’de 52,8 olarak ölçülen PMI endeksi Kasım’da 52,9’a yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında güçlü iyileşme yaşandığını gösterdi”.  İSO Kasım ayı PMI raporunda, “Son anket verilerinin aynı zamanda 2014 yılından beri gözlenen en uzun kesintisiz büyüme trendi olduğu” belirtilerek, “endeksin uzun dönem ortalaması olan 50,8 düzeyinin belirgin bir şekilde üzerinde ölçüldüğünün” altı çizildi.

 

İstihdam Artışı

Raporda, “İstihdamda son 34 ayın en yüksek büyümesinin gerçekleştiği, istihdamdaki genişlemenin firmaların üretim kapasiteleri üzerindeki baskıyı hafiflettiğini ve birikmiş işlerin azaltılmasına olanak sağladığı” vurgulanarak, “ anket verilerinin döviz kurundaki gelişmelerin yansıması olarak sektördeki enflasyonist baskıların güçlendiğini gösterdiğine”dikkat çekildi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.

REKLAMI KAPAT X