2013 yılından bu yana Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerin vatandaşlarına yatırım yapmaları ya da ev satın almaları halinde oturma izni hakkı tanıyan İspanya, altın vize uygulamasını nisan ayında sonlandıracağını duyurdu.
İspanya, Senato ve Meclis'te kasım ayında kabul edilen ve 3 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kanun gereği "altın vize" uygulamasını 3 Nisan itibarıyla sonlandırıyor.
Ekonomik krizden dolayı, dönemin sağ hükümetinin kararıyla 2013'te yürürlüğe giren uygulamayla, 500 bin eurodan yüksek değerde ev satın alan veya 1 milyon euronun üzerinde yatırım yapan AB dışı ülkelerin vatandaşlarına "altın vize" veriliyordu.
İstatistiklere göre İspanya'da şimdiye kadar yaklaşık 15 bin 300 yabancı yatırımcı altın vizeden yararlanmıştı.
Uygulamadan yararlananların yüzde 96'sı gayrimenkul alımıyla bunu gerçekleştirirken, bundan faydalanan yabancı ülke vatandaşlarının listesine bakıldığında Çin, Rusya, İran, ABD ve Venezuela ilk 5'te yer almıştı.
Mevcut sol koalisyon hükümeti ise ülkede son yıllarda yaşanan ve İspanyolların alım gücünü düşüren konut krizinden dolayı "altın vize" uygulamasının bitirilmesini istiyordu.
Altın vize ve altın pasaport farkı nedir?
Altın vize yatırımla oturum alma imkanı tanırken, altın pasaport ise yatırımla ilgili ülkenin vatandaşı olma fırsatı sunuyor.
Altın pasaportta yabancılar, belli bir miktar parayla bir ülkeye, o ülkenin istediği ek şartları da kabul edip yatırım yapıyor ve o ülkenin vatandaşlığını elde edebiliyor.
Yatırımla vatandaşlık süreci ise vatandaşlığın adeta alınıp satılabilen bir ticari mala dönüştürüldüğü gerekçesiyle sıklıkla eleştiri konusu oluyor.