"Kredi kartlarında nakit avans limiti ve taksit sayıları düşürüldü" iddiası

Okuma Süresi: 1 Dakika
Doviz.com
12.03.2024 09:47

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan banka yetkilileri, kredi büyümesini sınırlama önlemleri kapsamında birey ve kurumların nakit avans limitleri ve taksit sayılarının düşürüldüğünü iddia etti.

Reuters'a dün bilgi veren üç bankacılık kaynağı, azami taksit sayısının 12'den 3'e kadar indirildiğini öne sürdü. Öte yandan bir kaynak, kurumsal kredi kartları için de limitlerin sınırlandığını ifade etti.

Bankacılar da daha önce sektörde kredi kartlarının, toplam kredilerin üç katı büyümesi nedeniyle sıkılaştırma adımı bekliyordu. Ancak kredi kartlarında taksitlerin kalktığı iddiaları daha önce yalanlanmıştı.

İLGİLİ HABER 'Kredi kartına taksit kaldırıldı' iddialarına ilişkin resmi açıklama Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, kredi kartı kullanımlarında taksit uygulamasının kaldırılmasına ilişkin hayata geçirilmiş herhangi bir düzenleme bulunmadığını bildirdi.

BDDK verilerine göre 12 aylık değişime bakıldığında toplam kredilerde yüzde 50'nin üzerinde büyürken, kredi kartları ise yüzde 150'nin üzerinde büyüdü.

Geçen sene mayıs genel seçimleri öncesinde de bazı bankalar diğer kredilere uygulanan sınırlamalar nedeniyle, o dönemde yüzde 1,36 faiz ile bireyseller için en ucuz ve en yaygın TL borçlanma kanalı haline gelen kredi kartı nakit avansta kullanılabilecek tutar ve vadeleri düşürmüş, faizlerin yükselmeye başlamasıyla taksit sayısı tekrar 12'ye çıkmıştı. Şu anda bankaların kredi kartı nakit avans için uyguladıkları faiz oranları yüzde 4,42 seviyesinde bulunuyor.

İLGİLİ HABER Kredi kartlarında tüketicileri bekleyen 3 olası düzenleme Parasal sıkılaşmaya rağmen kredi kartı harcamalarının artması sebebiyle enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren ekonomi yönetiminin kredi kartları için harekete geçmesi bekleniyor. Peki, kredi kartlarına ilişkin olası düzenlemeler neler olabilir? İşte masadaki formüller...
REKLAMI KAPAT X