Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış: İki haftada 60 milyar liralık düşüş yaşandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış: İki haftada 60 milyar liralık düşüş yaşandı
Doviz.com
07.09.2023 16:42

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışın geçtiğimiz hafta sürmesi ile KKM büyüklüğü 3 trilyon 348 milyon TL'ye indi. İki haftalık düşüş ise 60 milyar TL'ye ulaştı.

KKM hesaplarındaki düşüş geçen hafta da devam etti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçen hafta kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 3 trilyon 368,7 milyar TL'den 3 trilyon 348,3 milyar TL'ye indi. Dolar cinsinden bakıldığında KKM büyüklüğü ise 125,6 milyar dolar oldu.

Önceki haftayla birlikte son iki haftada KKM'de yaşanan düşüş ise böylelikle 60 milyar TL'yi buldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: KKM sistemi görevini yerine getirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise KKM ile ilgili dünkü OVP tanıtım toplantısında önemli mesajlar vermişti.

Buna göre Erdoğan, "KKM sistemimiz görevini yerine getirmiş, kur istikrarını sağlamada önemli katkı sağlamıştır. KKM'nin kur istikrarının pekiştiği bir zeminde, Türk Lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız." ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomik büyümeden taviz vermeyeceğiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Orta Vadeli Program'a hükümet olarak desteklerinin tam olduğunu belirterek, programın ekonomik büyümeden taviz verilmeden gerçekleşeceğini duyurdu.

Dünkü toplantının ardından ise bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan sekiz medya temsilcisiyle Ankara’da yeni OVP konusunda bir araya geldi.

Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ise KKM'nin Türk Lirası'na yönelme sebebiyle düşüş hızını artıracağını söyledi.

İLGİLİ HABER Erkan: 2024'te dezenflasyonun tesisi için ne gerekiyorsa yapacağız TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024'te dezenflasyonun tesisi için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, KKM'den çıkışları değerlendirdi.

KKM uygulaması ise ilk olarak ise dövizdeki aşırı oynaklığı azaltmak amacıyla Aralık 2021'de devreye alınmıştı.

İLGİLİ HABER Ekonomistler Merkez Bankası’nın KKM'ye yönelik son kararını nasıl değerlendirdi? Yabancı para mevduattan KKM’ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verildi. Peki ekonomistler yeni kararı nasıl değerlendirdi? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X