Maaş zamları TÜİK yerine ENAG ya da İTO'ya göre yapılsaydı yeni rakamlar ne olacaktı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Maaş zamları TÜİK yerine ENAG ya da İTO'ya göre yapılsaydı yeni rakamlar ne olacaktı?
Doviz.com
03.01.2024 14:21

2024 yılına ilişkin memur ve emeklilerin refah payı hariç zam oranı belli oldu. Peki, maaş zamları TÜİK yerine ENAG ya da İTO'ya göre yapılsaydı yeni rakamlar ne olacaktı?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilan ettiği 2023 yılı enflasyon verileriyle birlikte 2024 memur ve memur emeklisi ile SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı belli oldu.

Buna göre aralık enflasyonunun yüzde 2,93 civarında gerçekleşmesiyle, emeklilerin alacağı zam yüzde 37,57 olacak. Memurların kümülatif zammı yüzde 49,25'e ulaşırken, en düşük memur maaşı ise 22 bin liradan 32 bin 840 lira seviyesine çıkacak.

Öte yandan TÜİK'in enflasyon hesaplamasına yönelik eleştiriler, bu hesabın TÜİK yerine ENAG ya da İTO verilerine göre yapılması durumunda maaşların ne olacağı sorusunu akıllara getirdi.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bugün 2023 yılı enflasyonunu yüzde 127,21 olarak açıklamıştı. Bu kapsamda ENAG verisine göre 6 aylık enflasyon farkı yüzde 50,84 oldu.

Yani memur maaşlarının hesaplanmasında TÜİK yerine ENAG hesaplaması kullanıldığında ise emekli maaşlarının 2024'te yüzde 50,84 artması, memur maaşlarının ise yüzde 63,65 artması gerekecekti. Böylelikle en düşük memur maaşı 36 bin TL olacaktı.

Enflasyonun İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre hesaplandığı senaryoda ise emekli maaşına yüzde 40,41 zam yapılacaktı. Memur maaşına yapılacak zam ise bu senaryoda yüzde 52,33 olacaktı. Bu senaryoda en düşük memur maaşı da 33  bin 512 TL'ye çıkacaktı.

İLGİLİ HABER Hangi meslek ne kadar ücret alacak?: Kalem kalem memur maaşları Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından hangi memurun ne kadar maaş alacağı merak edilmeye başladı. İşte güncel zam oranıyla kalem kalem memurların kademelerine göre alacağı maaşlar...
İLGİLİ HABER Ekonomistler yorumladı: Hangi enflasyon oranı gerçeği yansıttı? Ekonomistler, dolar kurunun 27,50 ile tarihi zirvesine ulaştığı bir dönemde, Merkez Bankası’nın kura müdahaleye başladığını iddia etti. Öte yandan 3 farklı enflasyon oranını da değerlendiren ekonomistler, bu rakamların hangisinin gündelik yaşamda karşılığı olduğunu açıkladı.
REKLAMI KAPAT X