Merkez Bankası faizi ne yapmalı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası faizi ne yapmalı?
Doviz.com
22.07.2024 15:47

TEPAV piyasaların merakla beklediği faiz kararı öncesinde Türkiye ekonomisini değerlendirerek, atılması gereken adımlara ilişkin paylaşımda bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu temmuz ayı toplantı takvimine göre faiz kararı 23 Temmuz 2024 Salı günü PPK toplantısının ardından saat 14.00’te açıklanacak.

Ekonomistler faizde değişim beklemezken, TEPAV ise kritik toplantı öncesinde Para Politikası Değerlendirme Notu’nu paylaştı.

Politika faizi hakkında sadece Merkez Bankası'nın yorum yapmasının önemine dikkat çekilen notta, Merkez Bankası dışındaki açıklamaların para politikasının etkisini azaltabileceği ve risk primini olumsuz yönde etkileyebileceği vurgulandı.

Kaynak: TEPAV

Notta, çeşitli kurumların hesapladığı enflasyon değerleri arasındaki farkların azalmasına rağmen hala yüksek olduğu belirtilerek özellikle 2022 yılında TÜİK'in açıkladığı enflasyon değerlerinin diğer kurumlardan farklılaşmasının kamuoyuna tatmin edici bir şekilde açıklanmamış olması eleştirildi. 

İLGİLİ HABER TÜİK Başkanı Çetinkaya "enflasyona" ilişkin soruları yanıtladı TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığı, diğer kuruluşlarca yayımlanan endeksler ile farklılıklar, fiyat artışlarına etki eden faktörler gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankası yarın ne yapmalı?

"Faiz koridorunda değişiklik yapılmalı"

Önerilerin de yer aldığı raporda, politika faizinde değişiklik önerilmezken, döviz alımları nedeniyle sistemdeki likidite fazlasının kalıcı olacağı öngörülüyorsa faiz koridorunda teknik bir değişikliğe ihtiyaç olabileceği belirtildi.

TEPAV Makroekonomi Çalışma Grubu, bu çerçevede, faiz koridorunun alt sınırının 2 puan artırılarak yüzde 49’a yükseltilmesi önerisinde bulundu. 

Likidite fazlasının iyice artması halinde ise politika faizinin, koridorun alt sınırı olan bankalardan borç alma faizi olması gerektiği bildirildi.

"Kredi kısıtları gözden geçirilmeli"

Öte yandan reel sektörün finansmana erişim sorunlarının azaltılmasına yönelik öneriler sunulan notta, bu kapsamda Türk lirası cinsinden ticari kredi kısıtlarının kademeli olarak kaldırılması gerektiğine dikkat çekildi.

İLGİLİ HABER Merkez, TL mevduatı desteklemeye devam ediyor: Hangi banka ne kadar faiz veriyor? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL mevduatı destekleyici adımlarının sonuncusunu dün attı. Peki, TCMB’nin destekleyici adımlarının ortasında hangi banka TL mevduata ne kadar faiz veriyor? İşte 5 bankanın güncel faiz oranları..
Etiketler: TCMB CDS enflasyon faiz
REKLAMI KAPAT X