Merkez Bankası'ndan düşen mevduat faizleri için ilave önlem

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası'ndan düşen mevduat faizleri için ilave önlem
Doviz.com
28.06.2024 16:11

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), mevduat faizlerindeki gerilemenin ardından mevduat faizlerini artıracak yeni adımlar attığı bildirildi.

TCMB verilerine göre 3 aya varan vadeli mevduatlarda ortalama faiz nisan ortasındaki zirvesinden bu yana 10 puana varan gerileme yaşamıştı.

İLGİLİ HABER Mevduat faizleri zirvesinden 10 puan geriledi 3 aya varan vadeli mevduatlarda ortalama faiz nisan ortasındaki zirvesinden bu yana 10 puana varan gerileme yaşadı.

Mevduat faizlerindeki gerilemenin ardından TCMB’den ise yeni bir hamle geldi.

Bloomberg HT’nin aktardığına göre TCMB, bankalara Türk lirası cinsi finansman sağlamak için gerçekleştirdiği işlemlerin limitlerini aşağı çekti ve bankalararası piyasada Türk lirası likiditesini azaltacak, mevduat faizlerini yükseltecek bir adım atmış oldu.

TCMB tarafından bankalara gönderilen ve Bloomberg tarafından görülen belgeye göre TCMB, döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası’nda kotasyon yoluyla gerçekleştirilen vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarı limitlerini yüzde 3’ten yüzde 0,5’e indirdi.

TL karşılığı altın swaplara ilişkin karar

Banka ayrı bir yazı ile kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen Türk lirası karşılığı altın swap piyasası işlemlerine de bugünden itibaren son verildiğini duyurdu.

Bu karar ise bankaların TCMB’den lira cinsi borçlanabilecekleri miktarı azaltacak ve dolayısıyla mevduat faizlerinin yükselmesine neden olabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğü sonlanmıştı

Resmi Gazete'de yayınlanan Tebliğ'de ise TCMB, kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğünü sonlandırmıştı.

TCMB, zorunlu karşılık için kaldıraç oranına dayalı yükümlülüğü kaldırarak, banka maliyetlerini aşağı çekecek ve gerileyen mevduat faizine karşılık bankaların elini rahatlatacak bir adım atmıştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılıklara ilişkin yeni karar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Zorunlu Karşılıklar Hakkındaki Tebliğ'de yer alan kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğü düzenlemesine son verdi.
REKLAMI KAPAT X