Merkez Bankası net rezervlerinde tarihin en sert artışı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Merkez Bankası net rezervlerinde tarihin en sert artışı
Doviz.com
03.07.2023 16:57

Merkez Bankası (TCMB) net uluslararası rezervleri 23 Haziran ile sona eren haftada 8,72 milyar dolar ile veri tarihinin en büyük artışını kaydetti.

Merkez Bankası (TCMB) net uluslararası rezervleri kur seviyesi belirleme amaçlı rezerv satışlarına son verilmesiyle 23 Haziran ile sona eren haftada 8,72 milyar dolar ile veri tarihinin en büyük artışını kaydederek 9,2 milyar dolara yükseldi.

İLGİLİ HABER Bankacılar hesapladı: TCMB net rezervlerinde tarihi artış gerçekleşti Bankacılar, TCMB’nin normalleşme adımları kapsamında dövize olan müdahalesini durdurmasıyla birlikte net uluslararası rezervlerinin geçen hafta 8,5 milyar dolar ile tarihinin en büyük artışını gerçekleştirdiğini hesapladı.

Merkez Bankası'nın altın dahil toplam rezervleri ise 4,76 milyar dolar ile kasım ayından bu yana en keskin artışı kaydederek 107,56 milyar dolara çıktı.

Genel seçimler öncesinde TL'nin değerinin korunması için rezervlerin de kullanılmasını içeren politikalar nedeniyle TCMB döviz rezervleri 2 Haziran'da tarihi dip seviyeleri görmüş ve altın rezervleri de sert gerilemişti.

Bankacılık kaynakları ise kamunun seçimlerden sonra TCMB rezervlerini kullanarak TL'nin değerini savunmayı bıraktığına dikkat çekerek, Merkez Bankası'nın rezervlerinin keskin şekilde toparlanmasını bekliyordu.

TCMB net rezervlerinin 2 Haziran'da -5.7 milyar dolara inerek 2002 yılında başlayan veri serisinin en düşük değerini almasından bu yana geçen üç haftada ise böylelikle 14,89 milyar dolar toparlanma yaşandı.

TCMB'nin altın rezervinin değeri ise aynı dönemde 703 milyon dolar düşüşle 41,31 milyar dolar oldu. Brüt döviz rezervi de 5,46 milyar dolar artışla 66,25 milyar dolara çıktı.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek: Dış kaynak temini için çalışmaları hızlandırıyoruz Bakan Şimşek, Merkez Bankası net rezervlerinde geçen hafta tarihi artış yaşandığına dikkat çekerek, "Rezervleri daha da güçlendirmek için ülkemize ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmalarımızı hızlandırıyoruz." dedi.
REKLAMI KAPAT X