Merkez Bankası nisan ayı faiz kararını açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası nisan ayı faiz kararını açıkladı
Doviz.com
25.04.2024 14:00

Merkez Bankası, nisan ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin ortak görüşü de politika faizinin yüzde 50 seviyesinde kalacağı yönündeydi.

Öte yandan, yabancı ekonomistler de faizlerin sabit bırakılmasını bekliyordu. Buna göre Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de tutacağını tahmin ederken, yılın ikinci çeyreğinde liranın cazibesinin artabileceğini aktarmıştı.

Natixis Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ekonomisti Inna Mufteeva da mevcut TCMB Başkanı Karahan'ın güvenilirliğini ve bağımsızlığını pekiştiren mart ayındaki beklenmedik faiz artırımının ardından bu faiz artışının Türk ekonomisine nasıl yansıdığını görmek isteyebileceğini söylemişti.

Faizde yıl sonuna yönelik beklenti ne yönde?

TCMB’nin son Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarına göre bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi ise cari ay sonu için yüzde 50 seviyesinde ölçülmüştü.

İlgili anket sonuçlarına göre 3 ay sonrası faiz beklentisi yüzde 50, 12 ay ve 24 ay sonrası faiz beklentisi ise sırasıyla yüzde 38,18 ve yüzde 24,98 seviyesinde belirlenmişti.

https://static.doviz.com/images/content/1713510395.png

Kaynak: TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi

Faiz indirimine yönelik tahminler ne yönde?

Merkez Bankası’nın ilk faiz indirimine ne zaman başlayacağına yönelik ekonomistlerin beklentileri ise şöyle listeleniyor:

Bu beklentilerin ortasında piyasaların yakından takip edeceği yılın geri kalanına ilişkin TCMB takvimi ise şöyle sıralanıyor:

İLGİLİ HABER Prof. Dr. Hakan Kara'dan faiz kararı öncesi Merkez Bankası’na tavsiye Prof. Dr. Hakan Kara, yarın TCMB tarafından açıklanacak faiz kararı öncesi dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Kara, alınacak olan karara ilişkin yorumunda "Bana göre yarın TCMB 500 baz puan artırıp banka ve şirketler üzerindeki karmaşık düzenlemeleri kaldırmalı ve döviz kurunu daha fazla dalgalanmaya bırakmalıdır" dedi.
İLGİLİ HABER Merkez'den yeni karar: Zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz yükseltildi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakmasının ardından TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranını yükseltti.
İLGİLİ HABER Ekonomistler, TCMB'nin faiz kararını nasıl değerlendirdi? Ekonomistler, bugün piyasa beklentilerine paralel açıklanan faiz kararının ardından TCMB'nin attığı son adımı ve gelecek beklentilerini paylaştı. 

 

REKLAMI KAPAT X