Olimpiyat madalyası kazanan sporculara hangi ülkede ne kadar ödül veriliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Olimpiyat madalyası kazanan sporculara hangi ülkede ne kadar ödül veriliyor?
Doviz.com
07.08.2024 18:10

Olimpiyat sporcularının madalya kazanmaları halinde alacakları mali ödüller ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. İşte ülkelerin madalya sahibi sporcularına verdikleri ödül miktarları..

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Olimpiyat Oyunları sırasında altın, gümüş veya bronz madalya kazanan sporculara herhangi bir para ödülü vermiyor. Ancak, Ulusal Olimpiyat Komiteleri tarafından temsil edilen ülkeler, Olimpiyat başarılarına ulaşan sporculara madalyasına göre farklı mali ödüller sunuyor.

Türkiye'de ödüller Cumhuriyet altınıyla veriliyor

Türkiye'de 2013'te yayımlanan Resmi Gazete'deki yönetmeliğe göre altın madalya sahibi sporculara 1000 Cumhuriyet altını, gümüş madalya alanlara 600 Cumhuriyet altını, bronz alanlara da 300 Cumhuriyet altını veriliyor.

Cumhuriyet altınının güncel fiyatı 17 bin 718 lira. Yani, altın madalya kazanan sporculara 17 milyon 718 bin TL, gümüş alanlara 10 milyon 630 bin TL, bronz kazananlara da 5 milyon 315 bin TL değerinde altın takdim ediliyor.

Amerikan CNBC’nin aktardığına göre altın madalya kazanan oyuncularına en yüksek para ödülünü ise Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi veriyor.

Buna göre altın madalya kazananlara 768 bin ABD doları veren Hong Kong, Olimpiyat şampiyonlarına en çok para verenler listesinin başında yer alıyor. Hong Kong'da gümüş madalya kazanan kişi 384 bin dolar alırken, bronz madalya kazanan kişi 192 bin dolar alıyor.

Singapur ise altın madalyada 745 bin dolar, gümüşe 373 bin dolar ve bronza 186 bin dolar ile ikinci sırada yer alıyor.

Türkiye ise CNBC listesinde yer almasa da güncel kurla birlikte altında yaklaşık 530 bin dolara, gümüşte 317 bin dolara, bronzda ise 159 bin dolara denk gelen ödemesiyle Hong Kong ve Singapur'un ardından üçüncü sırada bulunuyor.

Buna göre ülkelerin dolar bazlı ödemeleri şöyle listeleniyor:

Ev ve araba gibi farklı teşvikler bulunuyor

Öte yandan, para ödülünün yanında madalya sahiplerine Kazakistan’da ev,  Malezya’da araba gibi farklı teşvikler bulunuyor. Buna göre her ülke kendi bütçesi ve politikaları doğrultusunda sporcularına çeşitli teşvikler sunuyor.

Ancak, Büyük Britanya gibi bazı ülkeler ise olimpiyat sporcusu yetiştirmenin maliyetine atıfta bulunarak kazananlara para ödülü vermiyor.

İLGİLİ HABER Olimpiyatlarda madalyaya giden yolun maliyeti ne kadar? Finansman ve sponsorluklardan antrenman tesislerine erişime kadar ham yeteneği küresel başarıya dönüştürmek oldukça maliyetli bir süreç. The National'a göre sponsorlar ve ülkeler sporcularına milyon dolarlık yatırımlar yapıyor ancak sporcuların bu fonları kaybetme riskleri bulunuyor.

Olimpiyat madalyalarının özellikleri

Altın, gümüş ve bronz madalyaların her birinin çapı 85 milimetre ve kalınlıkları 7,7 mm ile 12,1 mm arasında değişiyor.

Toplam ağırlığı 556 gram olan altın madalyanın sadece 6 gramı altından, kalanı ise altın kaplama saf gümüşten oluşuyor.

Gümüş madalya 550 gram saf gümüşten yapılırken, 450 gram ağırlığındaki bronz madalya ise yüzde 95 bakır ve yüzde 5 çinkodan oluşuyor.

İLGİLİ HABER Olimpiyat Oyunları ekonomi için fırsat mı, tehdit mi? Fransa'nın ikinci kez ev sahipliği yaptığı 33’üncü Yaz Olimpiyatları, 'ev sahibi ülke ekonomisine ne kadar katkı sağlandığı' tartışmasını yeniden gündeme taşıdı. İşte geçmiş organizasyonların ülke ekonomileri üzerindeki etkisi..
REKLAMI KAPAT X